Kaos u Saboru: Oporba lupa i dobacuje, Plenković govori kao da se ništa ne događa

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2023. u 12:58
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković danas Hrvatskom saboru podnosi godišnje izvješće o radu svoje Vlade, nekoliko dana nakon sedme godišnjice otkako je 19. listopada 2016. preuzeo Banske dvore i izvršnu vlast. Oporba mu je priredila neugodno iznenađenje, glasno lupaju po klupama cijelo vrijeme njegova govora, no premijer se nije dao omesti, nastavio je govoriti kao da se ništa ne događa.

Premijerovo izlaganje, koje bi trebalo početi oko 10 sati, može trajati do sat vremena, a zastupnici mu ne mogu replicirati. O njegovu Izvješću mogu govoriti samo predstavnici klubova, njih 16 po 20 minuta. Poslovnik nije predvidio pojedinačne zastupničke rasprave.

Premijer ima pravo završno govoriti 20 minuta.

Nakon što je Plenković došao, oporba je tražila stanku. Kako je nisu dobili krenulo je žestoko lupanje koje nije prestajalo cijelo vrijeme govora premijera.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Grmoja uključio mikrofon tijekom govora Plenkovića

Nakon oko 45 minuta lupanje se i dalje nastavilo, kao i Plenkovićevo izlaganje, a Mostov zastupnik Nikola Grmoja uključio je mikrofon tijekom govora premijera Plenkovića.

“Ovo je obrana dostojanstva hrvatskog sabora”, rekao je.

Nezabilježene scene u Saboru moglo se pratiti u izravnom prijenosu.

Plenković je na kraju govora komentirao lupanje.

“Desna strana (sabornice) predano radi, a druga je jalna. Danas se razotkrila druga Hrvatska kao primitivna, isključiva i neprostojna”

“Pokazali su što je primitivizam u Hrvatskom saboru”, rekao je Plenković i slavodobitno podigao šake prema HDZ-ovcima koji su ustali i plješću.

Na kraju izlaganja Andreja Plenkovića sve je zadobilo pomalo stadionske karakteristike. Premijer je dizao stisnute pesnice u zrak i naklonio se, a HDZ-ova strana sabornice ustala se i glasno pljeskala.

Komentirajte prvi

New Report

Close