‘Kandidati smo za Europske igre u Splitu, velika je to prilika da se obnovi infrastruktura’

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2023. u 15:10
Odbor

Čagalj je pojasnila da bi organizacija najvećeg višesportskog događaja koji bi se ikad održao u Hrvatskoj podrazumijevao dolazak 7000 sportaša i oko 2000 pratećih osoba.

„Infrastruktura – trošak ili ulaganje u sportsku zajednicu“ tema je o kojoj se danas govorilo na sjednici saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport. Kolika je isplativost izgradnje sportske infrastrukture i kakav je njihov utjecaj na gospodarstvo, koliko je važno strateško planiranje broja i vrste izgradnje sportskih objekata, te zašto je važno postojanje propisane mreže sportskih građevina u Prostornim planovima gradova i županija goruća su pitanja u hrvatskom sportu o kojima je govorila potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet i savjetnica predsjednika HOO za sportsku infrastrukturu Mirjana Čagalj.

„Za početak bih rekla da je sportska infrastruktura ulaganje u cjelokupnu zajednicu, ne samo sportsku. Sportski objekti mogu generirati prihode iz različitih izvora kao što su prodaja ulaznica, sponzorstva, TV prava, prodaja hrane i pića, najmovi, koncerti i slično. Dakle, uz pažljivo planiranje, sportski objekti mogu uvelike doprinijeti gospodarskom razvoju i sportskoj kulturi u Hrvatskoj. Uzmimo samo za primjere Split ili Zagreb kojima su Mediteranske igre i Univerzijada promijenile vizure grada, a sada imamo priliku ugostiti Europske igre u Splitu za koje se procjenjuje da bi imale ogromne gospodarske učinke“, istaknula je potpredsjednica Čagalj.

Čagalj je pojasnila da bi organizacija najvećeg višesportskog događaja koji bi se ikad održao u Hrvatskoj podrazumijevao dolazak 7000 sportaša i oko 2000 pratećih osoba. Prihodi od sponzora, prodaje ulaznica i licenciranih proizvoda procjenjuju se na 26 milijuna eura. Ono najvažnije, procjena je da bi neizravni učinak – ponajviše turistički – koji bi grad i županija ostvarili od predviđenih 155.000 noćenja bio u vrijednosti od 21,7 milijuna eura.

„Kandidati smo za Europske igre u Splitu. Velika je to prilika da se obnovi infrastruktura, da se mladi uključe u sport i poslove povezane sa sportom. Pripreme za ovakva događanja traju po dvije godine, zatvaranje još neko vrijeme nakon Igara, tu je jasan i utjecaj na zaposlenost i motiviranost mladih da uđu u sport i u njemu ostanu. Split, s najvećim brojem olimpijskih medalja po glavi stanovnika, zaslužuje ovakvu priliku“, rekao je glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora, Siniša Krajač.

Komentirajte prvi

New Report

Close