“Kanadske naftne tvrtke Hrvatskoj nude znanje i tehnologije, a zanima nas i LNG”

Autor: Darko Bičak , 01. studeni 2017. u 11:58
Terry Abel, izvršni potpredsjednik Kanadske udruge proizvođača nafte (CAPP)/ Dalibor Urukalović/PIXSELL

Posebno smo zainteresirani za joint venture modele i sigurni smo da možemo pomoći razvoju tržišta u RH.

Kanada je jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte i plina s dnevnom proizvodnjom od četiri milijuna barela nafte te godišnjom od 151 milijardu prostornih metara prirodnoga plina.

Kako je organiziran kanadski naftni sektor, koliko je on važan za tamošnju ekonomiju te kakvi su im interesi u Hrvatskoj, razgovarali smo s Terryjem Abelom, izvršnim potpredsjednikom Kanadske udruge proizvođača nafte – CAPP koji je ovih dana boravio u Hrvatskoj, gdje je održao niz sastanaka u ovdašnjim ministarstvima, agencijama te tvrkama iz energetskoga sektora.

Koji je razlog vašeg dolaska u Hrvatsku te imate li u planu surađivati s hrvatskim energetskim sektorom?
Da, mogućnost suradnje je upravo razlog mojeg dolaska. Kao što znate, nedavno je potpisan trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade, a što svim industrijama daje priliku za nove poslovne pothvate. Hrvatsko naftno tržište je otvoreno te smo otvoreni za ulazak na njega, posebno u joint venture modelu. Kanadske tvrtke imaju veliko iskustvo i znanje u svim sektorima naftne industrije, od istraživanja, tehnologije do servisa te smo sigurni da možemo pomoći i razvoju hrvatskog tržišta. 

Što bi moglo kanadske naftne tvrtke, koje vi zastupate, najviše zanimati u Hrvatskoj? 
Naše tvrtke su već prisutne ovdje, prije svih Vermilion Energy koja je dobila koncesiju na četiri istražna naftna polja na natječaju hrvatske Vlade. Trenutačno je u tijeku ishođenje dozvola i priprema istraživanja te se nadamo da će uskoro započeti i konkretna istraživanja. Ova tvrtka je pionir te će za njom doći i mnoge druge kanadske tvrtke koje mogu puno toga ponuditi hrvatskom i globalnom tržištu. Također smo zainteresirani i za projekt LNG terminala te smo imali i sastanak s vodećim ljudima ove tvrtke u Hrvatskoj da vidimo modalitete na koje bismo se mogli uključiti, prije svega znanjem i tehnologijom. 

Koliko je kanadska naftna industrija velika i koliko doprinosi ukupnoj tamošnjoj ekonomiji?
Jako je velika. Mi smo peti najveći proizvođač nafte, a i prirodnog plina u svijetu. Diljem Kanade trenutačno proizvodimo gotovo četiri milijuna barela nafte na dan te 40-ak milijuna kubnih metara plina na dan. 

Koliko tvrtki, prihoda i zaposlenih veže sektor u Kanadi?
Postoji nekoliko stožernih naftnih kompanija, no čitav sektor veže oko 15 tisuća većih i manjih tvrtki. Neke se bave samo naftom, druge plinom, treće i jednim i drugim, dok je jako puno manjih tvrtki koje daju servisnu potporu čitavom procesu. Sektor zapošljava oko pola milijuna ljudi. Što se tiče vrijednosti proizvodnje, procjene su da kanadskom BDP-u, uza sadašnje smanjene cijene nafte, doprinosimo s oko 100 milijardi dolara.

Koliko vam je EU zanimljivo izvozno tržište za naftu i plin?
Izvoz naših energenata, nafte i plina, je 99 posto vezan uz Sjedinjene Američke Države. Čitava infrastruktura je postavljena tako da smo orijentirani gotovo isključivo na sjevernoameričko tržište. To je i jedan od razloga mojeg dolaska u Hrvatsku jer smatramo da je vrijeme da Kanada bude energetski više prisutna na globalnom tržištu. 

Ima li Kanada iskustva s LNG tehnologijom, a koju planira implementirati Hrvatska za svoj terminal na otoku Krku?
Ne, Kanada trenutačno nema LNG kapaciteta iako postoje prijedlozi za takve projekte, posebice na našoj zapadnoj obali gdje se razmišlja o 17 projekata. Na istočnoj obali se također planiraju četiri projekta LNG-a. No, zasad nemamo mogućnosti izvoza LNG plina.

CETA otvara brojne mogućnosti

Koliko vam je važno potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Kanade i Europske unije (CETA)?
Taj sporazum otvara brojne mogućnosti za našu energetsku industriju, posebice po pitanju tehnologije te transfera znanja. Kanada je liberalizirano tržište te bilježi, i u naftnom sektoru, velike vanjske investicije. Isto tako, naši poduzetnici su spremni iskoristiti svaku dobru priliku u EU ili drugdje. Stoga trenutačno istražujemo što bi za članice našeg udruženja moglo biti interesantno na europskom tržištu te koje su njegove potrebe i zakonitosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close