Kanaan kreće u proizvodnju čipsa u Crnoj Gori

Autor: Darko Bičak , 01. listopad 2019. u 22:01
Zvonko Popović svjedoči o proaktivnom odnosu prema investitorima/ Davor JavoroviĆ/PIXSELL

Dok je boravio u Crnoj Gori, Popovića je u subotu izvan svakog protokola primio premijer Duško Marković.

Kanaan iz Donjeg Miholjca, grada na gotovo samoj tromeđi Hrvatske, Mađarske i Srbije, najveći je hrvatski proizvođač čipsa i flipsa koji više od polovicu svoga prihoda, a lani je iznosio 120 milijuna kuna, ostvaruje u izvozu. Iako je Kanaan već godina vezan svojom prodajom za inozemnog tržište, sada će se i proizvodnim kapacitetima proširiti izvan hrvatskih granica, i to u Crnu Goru.

Kako nam otkriva Zvonko Popović, vlasnik i direktor Kanaana, do ove sada već vrlo izgledne investicije u Crnoj Gori je došlo sasvim slučajno, bez nekih dubokih poslovnih studija.  "Prije nekog vremena došlo je do bratimljenja gradova Belišća i Mojkovca te me je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić upitao da li bih želio porazgovarati o mogućnostima gospodarske suradnje s Crnogorcima koji su mu došli u posjet", objašnjava Popović.

Dodaje kako je to bio kurtoazni razgovor koji je svoj nastavak imao prije 10-ak dana kada ga je Burić pozvao da bude dio delegacije koja će obići Mojkovac, Kolašin i Žabljak u Crnoj Gori. "Razgovarao sam s tamošnjim gradonačelnicima o mogućnosti gradnje nekog pogona u Poslovnoj zoni Mojkovac, a onda je u subotu došao iznenađujući poziv izvan svakog protokola da će me u podne primiti predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

To me potpuno iznenadilo jer zbilja nismo imali nekih, posebno ne velikih, planova za Crnu Goru. No, i kad sam premijeru i suradnicima pojasnio da, čak i ako bi se radilo o investiciji, da bi ona bila skromna, odgovorili su mi da im je svaka strana investicija u poljoprivredno-prehrambeni sektor važna kao da se radi o stotinama milijuna eura",  veli vlasnik Kanaana.   Sve ga je to, kaže, pozitivno iznenadilo, posebno kad je saznao da ga je Marković primio neposredno pred odlazak na vjenčanje sina tamošnjeg predsjednika Mile Đukanovića kasnije te subote. Štoviše, oko 21 sat te subote mu se, vjerojatno upravo s istog vjenčanja, javio crnogorski ministar poljoprivrede s informacijom da mi mogu ponuditi 30 hektara poljoprivrednog zemljišta za uzgoj krumpira, u koncesiju ili na prodaju. 

"Tad sam shvatio sam da oni misle ozbiljno i da je ovo sasvim neki drugi odnos prema investitorima od onog koji doživljavam u Hrvatskoj. Iako još nemam detalje ni gabarite investicije, odlučio sam da svakako idemo u Crnu Goru. Definitivno s uzgojem krumpire te njegovom preradom. O samom stupnju prerade još razmišljamo i o tome ćemo razgovarati u narednom razdoblju", govori Popović.

Kanaan trenutno u svojem pogonu u Donjem Miholjcu prerađuje godišnje oko 23 tisuće tona krumpira. Iako je prethodnih godina imao značajnih problema s osiguravanjem dovoljnog broja kooperanata u Hrvatskoj koji bi mu taj krumpir proizveli, sada Popović ističe da se situacija stabilizirala i da uspijevaju na ukupno oko 550 hektara zemljišta osigurati gotovo svu potrebnu sirovinu krumpira u Hrvatskoj. 

"Problem je što do vlastitog zemljišta za uzgoj krumpira možemo doći samo kupnjom od privatnih vlasnika. Država nam ne želi svoje zemljište dati u koncesiju ili prodati, iako stalno, pa i ovom prilikom, javno ističem da smo mi spremni platiti pet ili čak i 10 puta više nego što sad država dobiva", kaže Popović. Dodaje da je Kanaan u velikoj ekspanziji te konstantno bilježi dvoznamenkast rast. "Lani smo imali prihod od 120 milijuna kuna uz EBITDA od 10 milijuna. Već ove godine očekujemo rast od nekih 15 ili čak 20 posto. Dok za 2020. već imamo projekcije za daljnji rast od 30 posto.

Razlog za ovakav optimizam u narednoj godini nam je što smo sklopili unosan ugovor s jednim velikim europskim trgovačkim lancem za kojeg ćemo raditi čips za područje čitave istočne i jugoistočne Europe", navodi direktor Kanaana. Dodaje da se sve više orijentiraju na specijalne čipseve koji imaju veću dodatnu vrijednost, a što bi im u perspektivi trebao postati i osnovni biznis. Proizvodni asortiman naših proizvoda čine više od 20 vrsta snack proizvoda. Od kojih najznačajniji su Hand cooked chips, Rice snack i Popcorn snack premium snack s kojima je Kanaan prvi na tržištu u regiji, a za proizvodnju kojih Kanaan posjeduje najsuvremeniji proizvodni pogon na svijetu", ističe Popović.

Trenutno Kanaan zapošljava 130 ljudi u Donjem Miholjcu, a za sada još nemaju projekcije koliko zaposlenika bi im trebalo u njihovoj tvrtki u središnjoj Crnoj Gori – Mojkovac je najpoznatiji po "Mojkovačkoj bitki" kada je u 1. svjetskom ratu vojska Kraljevine Crne Gore, uz cijenu vlastitog uništenja, zaustavila proboj austrougarskih trupa i tako spriječila opkoljavanje i zarobljavanje zbjega srpske vojske prema otoku Krfu.  Zvonko Popović priznaje da i oni, kao i većina ostalih proizvodnih tvrtki u Hrvatskoj, imaju manjih problema s radnom snagom.

No, ističe da ih to neće zaustaviti u razvoju jer su već djelomično automatizirali svoj pogon, a nabavit će još dva dodatna robota koji će omogućiti da ostvare planirani rast u narednom razdoblju s postojećim brojem zaposlenika. Automatizacija će posebno povećati kapacitet pakiraonice, a koja im trenutno veže značajan broj radnika. Iz tvornice čipsa ističu da su u posljednjih pet godina investirali više od 10 milijuna eura u izgradnju novog skladišta krumpira kapaciteta 8000 tona, robotizaciju pogona i nove proizvodnje linije.

Njihov pogon prostire se na 30 tisuća četvornih metara gdje su instalirane dvije linije za proizvodnju čipsa te dvije za proizvodnju flipsa. Tu se nalaze i linije za proizvodnju kokica, Hand cooked chipsa, zdravog snacka te suho prženog kikirikija. Ukupni kapacitet tvornice je više od 6000 tona gotovih proizvoda godišnje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close