Kampovi plaćaju najmanje 20 milijuna kuna za koncesije

Autor: Marija Crnjak , 08. kolovoz 2012. u 22:00

Tvrtke sada moraju platiti 50% naknade za koncesiju, a ostatak kada dobiju ugovore

Dvije godine od donošenja Zakona o turističkom zemljištu, Ministarstvo turizma krajem kolovoza kampovima će poslati račune za koncesiju za korištenje turističkog zemljišta na temelju navedenog Zakona. Ministarstvo u naplatu kreće iako još s turističkim tvrtkama nisu sklopljeni ugovori o koncesijama turističkog zemljišta, što se može očekivati tek u 2013. godini, jer je Zakon pred izmjenama koje se najavljuju za kraj godine.

U Ministarstvu vne vide ništa sporno u tome što provode Zakon kojeg mijenju, te napominju da je naplata dijela koncesijske naknade prije sklapanja ugovora obveza koju nameće Uredba o postupku davanja i naplati koncesije na turističkom zemljištu u kampovima. Koncesiju za turističko zemljište u kampovima zatražilo je 50 trgovačkih društava za 96 kampova. Zbog neprovedivosti dijela Zakona, još nijedan ugovor nije potpisan, zbog čega se i ide u izmjene Zakona. Samo od fiksnog dijela naknade za koncesije (3 kune po kvadratu), Ministarstvo će utržiti 20 milijuna kuna, čemu treba dodati iznos varijabilnog dijela naknade koji je dva posto prihoda. U Uredbi stoji da tvrtke trebaju platiti 50 posto dijela koncesijske naknade od dana podnošenja zahtjeva za koncesiju. Nakon dodjele koncesije, tvrtka će doplatiti razliku ili umanjiti iznos naknade u slučaju preplate. Dakle, kampovi će sad platiti pola naknade za površinu koju su naveli uz zahtjev, a kad se utvrdi koja je površina ušla u koncesiju, prema potrebi će se iznosi prebijati. Tvrtke koje uskoro trebaju iskeširati milijune Ministarstvu turizma muči kad će to biti, odnosno kada će potpisati ugovore koji će im omogućiti da raspolažu zemljištem koje su dobili u koncesiju. “Drago nam je da su se trgnuli, ali ispostava računa koje moramo plaćati nije nam dovoljna da bismo bili zadovoljni. Uredba vrlo jasno kaže da se naknada mora platiti i to nije problem, no nama je važno imati pravnu sigurnost koja će nam jamčiti da ćemo u razumnom roku dobiti ugovore o koncesiji”, upozorava Tihomir Nikolaš, član Uprave tvrtke Riviera Adria u sastavu Valamara koji ima čak devet kampova. Predsjednik Istraturista Željko Kukurin smatra da bi trebalo ubrzati dodjelu koncesija, kako bi se stvorili uvjeti za ozbiljnija ulaganja. “Nadamo se stoga da će promjene Zakona ići u smjeru otklanjanja nejasnoća i ubrzanja provedbe”, kaže Kukurin te otkriva da je ukupna koncesijska naknada za kampove u Istraturistu procijenjena na 4,1 milijuna kuna, od čega je 86 posto stalni dio koncesijske naknade.

Sporost na djelu

I hoteli na čekanju
Novac od koncesija za turističko zemljišta slijevat će se u Fond za razvoj turizma, koji dobiva 60% uplate, a ostatak ide lokalnim jedinicama. Fond još nije osnovan, no već ima svoj račun na kojem, kako kažu u Ministarstvu, stoji 550,8 tisuća kuna. To je novac kojeg je lani uplatio manji dio tvrtki za koncesiju zemljišta oko hotela i turističkih naselja, što za razliku od Ministarstva, provode jedinice lokalne samouprave. Koliko je poznato, ni hotelske tvrtke još nisu potpisale nijedan ugovor o koncesiji, ali je dio jedinica lokalne samouprave poslao račune prema trgovačkim društvima, te je na račun budućeg Fonda stiglo spomenutih 60 posto, odnosno 550,8 tisuća kuna.

Treba ubrzati dodjelu koncesija pa idemo ulagati
Ž. Kukurin Istraturist

Platit ćemo koncesiju, ali fali nam pravna sigurnost
T. Nikolaš Riviera Adria

Komentirajte prvi

New Report

Close