Kampovi i hoteli u Istri obaraju rekorde i u postsezoni, evo tko su glavni gosti i koliko prosječno troše

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2022. u 08:49
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Od 350.000 turista, koliko ih je trenutačno u Hrvatskoj, njih 100-tinjak tisuća boravi u Istri.

Ni lošije vrijeme posljednjih dana nije pokvarilo izvrsne turističke rezultate i u posezoni. Cijela godina, u usporedbi s rekordnom 2019. u broju noćenja sada zaostaje za samo 3%. Od 350.000 turista, koliko ih je trenutačno u Hrvatskoj, njih 100-tinjak tisuća boravi u Istri gdje se u ovo doba godine najbolje prodaje ono – najkvalitetnije, javlja HRT.

Gužve su manje, sunce i dalje grije, a ni more se nije ohladilo. Idealno za goste sa sjevera. Fažanski kamp još je napola pun. Među 2.000 gostiju, najviše je umirovljenika, roditelja s malom djecom i izletničkih školskih skupina.

“Sezona je bolja nego 2019. Mogu reći da kumulativno, ukupno, cijela će godina završiti s nekih 10% plusa u odnosu na 2019.”, rekao je Roland Cinkopan, direktor kampa Bi-Village, Fažana.

I u kampu u Puli još su popunjene kućice čiji je najam od više stotina eura na noć sada upola jeftiniji. “Htjeli smo ostati nekoliko dana, ali predivno je, osobito ovaj pogled, tako da ostajemo cijeli tjedan”, rekla je Paola iz Njemačke.

A pogled seže do luksuznog hotela sa svim pratećim sadržajima. Iako je tek obnovljen, odmah je prepoznat na tržištu i neće se zatvarati ni zimi. Sljedećih mjeseci ugošćavat će kongrese, a sada ondje borave individualni gosti, uglavnom Austrijanci.

“Interesantno, iz Beča, uglavnom iz tog dijela koji inače – ljudi znaju koji su u struci – da je to jedan dio Austrije koji i više troši, malo su finiji potrošači, tako da ovdje možemo govoriti o nekoj prosječnoj potrošnji, ono što sam ja mogao pratiti, od 160 do 180 eura po osobi dnevno. Bez noćenja”, rekao je Alex Živković, direktor hotela Grand Brioni, Pula.

Podignuti kvalitetu i povećati potrošnju dio je i strateškog plana turističkog razvoja. Kao i smanjiti gužve. No dok privatni smještaj nekontrolirano buja – u špici to je nemoguće postići.

Komentirajte prvi

New Report

Close