Kamiondžije najavljuju blokadu cesta

Autor: Darko Bičak , 05. ožujak 2019. u 21:59
Propala je još jedna runda pregovora/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Ministarstvo želi zabraniti promet teških kamiona na ‘besplatnim’ cestama.

Nakon propasti još jedne runde pregovora cestovnih prijevoznika i nadležnog ministarstva, Hrvatsku bi uskoro mogle zapljusnuti kamionske blokade prometnica.

Naime, predstavnici Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika i ministar prometa Oleg Butković nisu jučer na sastanku pronašli rješenje problema koje donosi Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta.

Kako je nakon sastanka izjavio Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge, oni su tražili sastanak prvenstveno zbog donošenja novog Pravilnika koji im ograničava promet na pojedinim cestama za teretna vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, ali i zbog toga što im se zatvara važan granični prijelaz u Murskom Središću. Kranjčec je istaknuo da je prijevoznicima najspornije što više neće smjeti koristiti pojedine državne ceste, te da će im novi nameti dosta poskupjeti poslovanje.

Kranjčec kaže da prijevoznici, primjerice, više neće moći koristiti Podravsku magistralu te dionicu od Žute lokve do Senja, a moguće je da se na jesen za promet kamiona zatvori i državna cesta D1.

"Želimo li zadržati vozače u Hrvatskoj moramo im povećati plaće, a to smo namjeravali provesti dijelom i od onoga što nam je trebalo ostati od trošarina koje ćemo dobivati ove godine. Međutim, novi nameti uzet će nam triput više novca i još će više smanjiti mogućnost da nagradimo svoje vozače", rekao je Kranjčec. Istaknuo je i da će zatvaranjem državnih cesta prijevoznici izgubiti puno novca, ali i vremena pri transportu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close