Kalinić o vojnoj obuci: Vojni rok je neophodan, može se malo skratiti 4. razred srednje škole…

Autor: Poslovni.hr , 18. siječanj 2024. u 11:41
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Pavle Kalinić, stručnjak za sigurnost i bivši pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba gostovao je u Novom danu N1 gdje je s Tihomirom Ladišićem raspravljao o pitanju uvođenja obvezne vojne obuke.

Kalinić je mišljenja da je neovisno o ratnim opasnostima, vojni rok neophodan, a kao primjer uspješne prakse, navodi Švicarsku: “Neutralna Švicarska koja od 1848. nije ratovala ima obvezni vojni rok koji traje 245 dana. Vidimo u kakvoj je situaciji i danas Ukrajina. Svi su joj u početku pomogli, a sada su povukli ručnu i Ukrajina je ostavljena na cjedilu. Ako se nisi u stanju sam braniti, neće te ni drugi braniti, kao ni nas od 1991. do 1995.”

Može li vojna obuka trajati mjesec dana?

“To je neozbiljno. Onaj tko je to predložio se vidljivo ne razumije. Minimum bi bio tri do četiri mjeseca. To se da složiti. Ljudi idu na fakultete nakon srednje, a može se malo skratiti četvrti razred srednje škole i pomaknuti početak prvog semestra na fakultetu. Radilo bi se maksimalno o 20 dana s jedne i druge strane. Vojska je ključna”, ističe Kalinić za N1.

Navodi kako je važno imati profesionalne vojne snage, ali isto tako naglašava da bi opća populacija trebala biti osposobljena za pružanje pomoći, ne samo u ratnim situacijama, već i tijekom elementarnih nepogoda.

“Ne smije se na vojsku gledati samo kao na trošak već kao i na plus, ako će služenje tog vojnog roka pružiti znanja koja su neophodna”, dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close