Kalem prodao drvni biznis kralju laminata

Autor: Božica Babić , 12. rujan 2016. u 14:32
Darko Pervan, Foto: PD

Novi vlasnik Tehno drva poduzetnik hrvatskih korijena iz Švedske.

Proizvodnja parketa u Ogulinu već u prvoj fazi bit će povećana sa sadašnjih 600 tisuća četvornih metara na više od dva milijuna kvadrata godišnje, a u Bjelovaru kreće izgradnja nove tvornica furnira za Woodura podne obloge u Švedskoj.

Te sjajne najave za lokalno gospodarstvo iznosi poduzetnik hrvatskih korijena Darko Pervan, koji od djetinjstva živi u Švedskoj, a početkom rujna od riječkog poduzetnika Joze Kalema preuzeo je tvrtku Tehno drvo. Pervan je 1994. osnovao Välinge Innovation AB te razvio izum klik spajanja podnih obloga od drva, laminata i plastike bez uporabe ljepila. Välinge je u međuvremenu izrastao u vodeću R&D tvrtku u svijetu u podnoj industriji i industriji namještaja sa 170 tvrtki nositelja licenci i 1500 patenata diljem svijeta, pa je Pervan u Švedskoj poznat i kao kralj laminata. Vlasnik je grupacije Pervanovo Invest AB, u čijem je portfelju i tvrtka Pervanovo sa sjedištem u Dubrovniku, a primarno se bavi turizmom i nekretninama.

Kupnja Tehno drva tek je prva stepenica u njegovim planovima vezanim uz drvnu industriju. Najavljuje transfer visoke tehnologije u Hrvatsku uz provedbu edukativnih programa za zaposlenike. Otkriva da planira gradnju i tvornice klik namještaja u RH koja će biti budućnost industrije namještaja. “Realizacijom svih planiranih investicija Tehno drvo će postati najveća tvrtka u hrvatskoj drvoprerađivačkoj industriji”, iznosi s optimizmom Pervan. Temeljni kapital tvrtke već je povećao na 39 milijuna eura.

Iako Pervan ne otkriva cijenu transakcije, u branši kažu da je zaključio odličan posao. Kalemu je navodno platio 55 mil. kuna, a znalci iz struke tvrtku procjenjuju na 105-110 milijuna kuna.
Kalem je u Tehno drvo integrirao Česmu iz Bjelovara, kupljenu 2014. od Hrvatskih šuma za 62,8 mil. kn uz ugovor da će godišnje 12 godina dobivati 40 tisuća prostornih metara drvne sirovine, od kojih je 25 tisuća hrast, a godinu prije od bivšeg generala Pavla Miljavca preuzeo je pilanu i parketaru.

Dolazak tvrtke Välinge potaknut će razvoj drvoprerađivačkog sektora u RH. Riječ je o jednom od svjetskih lidera u primjeni novih tehnologija i tehnoloških rješanja za proizvodnju podova, ističe jedan sugovornik iz sektora koji je prije 10-ak godina bio u sjedištu Välingea kod Göteborga i uvjerio se u njihov golemi R&D potencijal.

Tvrtka funkcionira kao suvremeni laboratorij koji servisira različite potrebe drvne industrije i proizvođača tehnologija. “Bolje je da nam dolaze svjetski lideri, nego neafirmirani ulagači jer oni donose znanje i novu kvalitetu u sektor”, ocjenjuje naš sugovornik.

Tehno drvo ima 450 radnika, prihod u 2015. bio je 122 milijuna kuna, uz 27 milijuna dobiti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tko bi firmu koja dobro posluje i ima godisnju dobit 27 mil kn nekome prodao za 55 mil kuna? A samo Cesmu je platio 62,8 mil kn i jos je hrpu ulozio tamo u novu tehnologiju?
Ne mozes vjerovati kakvi se ovdje clanci mogu procitati.

New Report

Close