Kako unaprijediti kriterije za poticanje finalnih proizvoda

Autor: Poslovni dnevnik , 31. svibanj 2015. u 22:00
Darko Prodan, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera/B. Ščitar/VLM/PIXSELL

Postojeća skala vrednovanja nastala kao potreba određenih interesnih skupina, a ne temeljem mjerodavnog mišljenja struke.

Početkom mjeseca održan je sastanak Hrvatskog drvnog klastera i ministra Tihomira Jakovine oko problematike isporuke drvne sirovine, pa je predsjednik Hrvatskog drvnog klastera Darko Prodan iznio konkretne prijedloge za poboljšanje prilika u drvoprerađivačkom sektoru.

 

250sudionika

u Opatiji rezimira trendove i promišlja prijedloge za daljnji razvoj i unaprjeđenje sektora

Skrenula se pažnja na problem utvrđivanja kriterija za finalne proizvode, jer je postojeća skala vrednovanja nastala kao potreba određenih interesnih skupina, a ne temeljem mjerodavnog mišljenja struke, budući da stručnjaci sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu niti predstavnici strukovnih udruga izvan Hrvatske gospodarske komore (HGK) nisu sudjelovali u izradi aktualnih kriterija. Veliki dio manjih drvoprerađivačkih subjekata iz brdsko-planinskih i potpomognutih područja na kojima je prerada drva dio stoljetne tradicije nije uključen u ugovorne korisnike ili su im količine znatno smanjene.

O svemu tome potrebno je provesti širu i argumentiranu raspravu u stručnim krugovima, a ne unutar grupacija koje zastupaju interese samo nekoliko drvoprerađivačkih subjekata, iako se pozivaju na širu reprezentativnost koju nije moguće potvrditi. Navedeni stavovi ponovljeni su u pismu koje je odaslano na adresu Ministarstva i Hrvatskih šuma.

Predsjednik Uprave Hrvatske šume Ivan Pavelić u svome pisanom odgovoru ističe suglasnost da se pristupi promjenama: "Nakon tri godine primjene modela smatramo kako je došlo vrijeme da cijela industrija razmotri kvalitetu i primjenu modela. Ono na čemu ćemo inzistirati je da se prilikom bilo kakve izmjene modela zadovolje najširi interesi", rekao je Pavelić. 

Damir Pašić

Sherif Group, član 

UO Klastera konkurentnosti
Glavne rasprave se zapravo vode oko slavonskog hrasta, koje je 100% na ugovor, a više od trečine bukve se plasira na licitacije. Naša tvrtka kupuje određene količine, u Mađarskoj i Slovačkoj jer moramo ispuniti obveze prema prekomorskim kupcima. Zato smo kupili šumske površine u Slavoniji, a u Glini svake godine ulažemo preko 50 mil. kuna. Ne zanimaju nas rabati, nego transparantan prisup sirovini.

Andrija Gotovac

Ciprijanović, član 

UO Klastera konkurentnosti 
Rabat u nabavi trupaca otvara velik prostor za manipulacije i većina sektorskih dionika smatra da postoje ozbiljni slučajevi lažnog deklariranja količina sirovina koje završe u finalnoj proizvodnji. HDK predlaže da se poticanje finalne proizvodnje nastavi kroz proizvedenu količinu finalnog proizvoda, što je lako utvrdivo temeljem dokumentacije koju je svaka tvrtka dužna voditi.

Komentirajte prvi

New Report

Close