Svijet novca
Naplata poslovanja

Kako spriječiti scenarije neplaćenih računa i učinkovito zaštititi likvidnost tvrtke?

Koristeći stručnost usluga upravljanja rizikom, tvrtke mogu ublažiti utjecaj neplaćanja i zaštititi svoju financijsku stabilnost i ugled.

PD VL native tim
22. veljača 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

S obzirom na nestabilne globalne ekonomske trendove, tvrtkama će u skorijoj budućnosti sve veći izazov biti naplata poslovanja. Kako bi bile sigurne da će doći do vlastitog novca te tako zaštitile svoju likvidnost, tvrtke diljem svijeta koriste osiguranja i povjeravaju upravljanje rizikom trećim osobama. Sukladno tome, tržište osiguranja naplate potraživanja je u razvoju, kako na svjetskom tako i na domaćem terenu.

Neplaćanje računa može ozbiljno utjecati na financijsko zdravlje i operativnu učinkovitost poduzeća. Ometa novčani tok, dovodi do problema s likvidnošću, otežava svakodnevno poslovanje i uzrokuje, ni za kog ugodna, kašnjenja u ispunjavanju obveza prema dobavljačima, zaposlenicima i vjerovnicima. Uz sve to, i više od svega, može ukaljati ugled tvrtke i narušiti povjerenje među dionicima, što u konačnici dovodi do gubitka klijenata i budućih prilika. U teškim slučajevima, produljeno neplaćanje dovodi do bankrota ili insolventnosti.

Stoga je učinkovito upravljanje neplaćenim računima ključno. To podrazumijeva kombinaciju proaktivnih praksi upravljanja kreditom, brzih postupaka naplate duga i strateških strategija upravljanja rizikom. Koristeći stručnost usluga upravljanja rizikom, tvrtke mogu ublažiti utjecaj neplaćanja i zaštititi svoju financijsku stabilnost i ugled.

Kako bi spriječili scenarije neplaćenih računa, prioritet su snažne prakse upravljanja kreditima. To uključuje provođenje temeljitih kreditnih provjera kupaca prije odobravanja kredita, postavljanje jasnih uvjeta plaćanja i redovito praćenje potraživanja. Osim toga, važno je uspostaviti i učinkovite komunikacijske kanale s klijentima kako bi se svi problemi ili nedosljednosti u vezi s fakturama ili plaćanjima odmah rješavali. Štoviše, kako bi predvidjele i ublažile potencijalne rizike plaćanja, tvrtke bi trebale iskoristiti strategije upravljanja rizikom za procjenu financijske stabilnosti i kreditne sposobnosti klijenata.

Kis
Analiziramo ponašanje plaćanja 83 milijuna tvrtki širom svijeta i upozoravamo naše klijente ako uočimo financijske rizike.

U slučajevima kada kupac kasni ili ne želi platiti, najvažnije je djelovati brzo i odlučno, pridržavajući se utvrđenih protokola za naplatu duga. Usluge upravljanja rizikom igraju vitalnu ulogu u pomaganju tvrtkama da se snađu u složenosti kreditnog i financijskog rizika. Ove usluge obuhvaćaju niz aktivnosti poput kreditne analize, procjene rizika i strategija ublažavanja. Iskorištavanjem analitike podataka i stručnosti u industriji, tvrtke za upravljanje rizikom daju poduzećima dragocjene uvide u kreditnu sposobnost klijenata, omogućujući im da donose informirane odluke i minimiziraju izloženost lošim dugovima.

Dodatno, usluge upravljanja rizicima pomažu poduzećima da optimiziraju svoje kreditne politike i procedure, osiguravajući da postignu pravu ravnotežu između profitabilnosti i tolerancije na rizik. Ovaj proaktivni pristup ne samo da štiti od mogućih gubitaka, već također poboljšava ukupnu operativnu učinkovitost i konkurentnost na tržištu. U konačnici, partnerstvom s renomiranom tvrtkom za upravljanje rizikom, tvrtke mogu bolje zaštititi svoje financijske interese i održati dugoročni rast i uspjeh.

Iako je u Hrvatskoj instrument osiguranja naplate potraživanja još uvijek slabo poznat, tvrtke diljem svijeta koriste ovaj oblik osiguranja, čije je ključna prednost da se može prilagoditi specifičnim potrebama poslovanja. Tvrtka može odabrati razinu pokrića koja joj odgovara i odabrati tržišta i kupce za koje se želi osigurati, što joj omogućuje učinkovitije upravljanje rizicima izloženosti od neplaćanja i poboljšanje ukupnog financijskog učinka poslovanja.

Takve oblike osiguranja u svojoj ponudi nudi vodeće austrijsko osiguravajuće društvo za kreditno osiguranje Acredia, u sklopu tvrtke specijalizirane za naplatu potraživanja sa sjedištem u Zagrebu.

Acredia tvrtkama nudi uslugu upravljanja rizicima te im pomaže da prepoznaju, procijene i upravljaju financijskim rizicima tako što analizira financijsku stabilnosti tvrtki diljem svijeta (procjena rizika), informira klijente kada jedan od njihovih kupaca pokaže znakove financijskih problema (prepoznavanje rizika) te osigurava potraživanja i naplaćuje dugovanja (upravljanje rizicima). U slučajevima kada kupci njihovih klijenata neočekivano postanu nesolventni, osiguravajuće društvo nadoknađuje gubitak te tako podupire likvidnost tvrtke. Uz takvu podršku i siguran scenarij, tvrtke mogu bezbrižno istraživati nova tržišta te poslovati s novim klijentima čak i u nesigurnim vremenima.

A zašto je upravljanje potraživanjima važno za poduzeća i zašto ga je poželjno povjeravati trećim osobama pojasnio je Janos Kis, direktor osiguranja rizika Acredije.

“Plaćanje faktura osigurava da poduzeće može kupovati materijale, zapošljavati radnike i plaćati fiksne troškove. Ako, primjerice, faktura od 5.000 eura nije plaćena, tvrtka s profitnom maržom od 3% treba nove narudžbe u iznosu od 166.667 eura, samo da nadoknadi ovaj gubitak. Najgora stvar za te tvrtke je što si ne mogu priuštiti ispunjavanje novih narudžbi jer za to nemaju novca. Mnoge tvrtke, nažalost, to ne shvaćaju.

Drugi problem je što tvrtke vjeruju svojim klijentima na temelju vlastitog iskustva s njima. Ali oni ne vide cijelu sliku. Primjerice, klijent koji još uvijek plaća vaše račune, možda ne plaća svoje račune za čišćenje ureda. Vaša tvrtka to ne vidi, ali mi kao osiguravatelj trgovačkih kredita vidimo. Analiziramo ponašanje plaćanja 83 milijuna tvrtki širom svijeta i upozoravamo naše klijente ako uočimo financijske rizike. A ako se dogodi najgori slučaj i kupac ne plati, mi pokrivamo gubitak.”

Acredia je vodeće osiguravajuće društvo za kreditno osiguranje u Austriji koje osigurava naplatu potraživanja diljem svijeta. Ima više od 50 % tržišnog udjela u Austriji, ukupne obveze (poslovne transakcije pod osigurateljnom zaštitom) vrijedne više od 29 milijardi eura, a do kraja 2021. ostvarilo je promet od 83,5 milijuna eura. Početkom prošle godine, Acredia je u Hrvatskoj provela istraživanje koje je pokazalo kako 80,7% hrvatskih poduzeća nema ugovoreno osiguranje za naplatu potraživanja, iako se 84% ispitanika suočilo s poteškoćama u naplati unazad 12 mjeseci. Ipak, poduzeća su sve svjesnija rizika nestabilne ekonomije, pa je hrvatsko tržište osiguranja naplate potraživanja u razvoju te ima sve više povjerenja u ovakve investicije.

* Sadržaj omogućila Acredia

New Report

Close