Kako spriječiti da se 30. travnja ponovi na Zagrebačkoj burzi?

Autor: Ante Pavić , 07. svibanj 2013. u 17:33
Thinkstock

Pomalo čudi da se na Zagrebačkoj burzi nisu sjetili raditi na dva servera nakon što je problem rezervnog sustava ogolio požar na instalacijama u zagrebačkom Chromosovom neboderu.

"Sve što možemo reći jest da događaj nastao 30. travnja predstavlja izvanrednu situaciju nastalu zbog poteškoća na strani pružatelja usluge kolokacije internetskih poslužitelja, i s tim u vezi Burza će poduzeti odgovarajuće radnje", odgovorili su sa Zagrebačke burze za Poslovni.hr.  Povod slanja upita Zagrebačkoj burzi bio je požar na zagrebačkom Chromosovom neboderu koji je 30. travnja oštetio instalacije pružatelja internetskih usluga B.net čime je učinio nedostupnima internetske stranice niza ministarstava i Zagrebačke burze. Zbog toga se na Burzi nije trgovalo cijeloga dana. 

S Burze nisu kazali koliku su štetu pretrpjeli zbog nepredviđenog netrgovinskog dana.

Koje odgovarajuće radnje će poduzeti, nisu rekli.

Požar je otvorio i pitanje nesmetanog rada sustava u slučaju ovakvih izvanrednih događaja jer je prilično zabrinjavajuće da požar na instalacijama može paralizirati veliki dio sustava. "Ministarstva i nisu neki pretjerani problem", kaže  Ivica Ostojić, nezavisni stručnjak za business continuity, što bi u prijevodu značilo uklanjanje rizika i nastavak proizvodnje u slučaju havarija. Kako je objasnio, ministarstva imaju statične stranice, odnosno ne pružaju uslugu u realnom vremenu pa nedostupnost stranica i nije neka katastrofa.

"Slične mjere zaštite ministarstva će morati uvesti kada prijeđu na e-sustave kojima će građanima pružati usluge preko interneta", kaže Ostojić. Drugi par rukava je Zagrebačka burza na kojoj se svakoga dana vrti novac ulagača. Sreća u nesreći, ili nesreća u sreći, zavisno ulažete li na Burzu ili ne, je što je Zagrebačka burza prilično plitko tržište na kojoj se u posljednje vrijeme vrti mali promet pa se nije dogodio nikakav potres na tržištu dionica. Financijske institucije, posebice banke za koje posao uklanjanja sličnih rizika obavlja upravo Ostojić, imaju rezervne servere jer ne mogu dopustiti prekid komunikacija, kao što se to dogodilo Zagrebačkoj burzi 30 travnja. Jednaku rezervu ima i Porezna uprava koja također ne može sebi priuštiti pad komunikacija, posebice nakon uvođenja fiskalizacije. Pomalo čudi da se na Zagrebačkoj burzi nisu sjetili raditi na dva servera.

Kriza koja trese Hrvatsku već niz godina dodatno je osiromašila mnoge, pa se tek rijetki odlučuju na uvođenje zaštite nesmetanog poslovanja.

"Ovaj problem treba gledati dvojako. Naravno da se ovakve stvari mogu spriječiti bez problema, ali to i košta pa svaka institucija mora izračunati isplati li joj se ulagati u zaštitne i rezervne sustave. Ljudi u krizi nemaju novca za ulaganje u zaštitu", kaže Ostojić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close