Kako se na svetog Nikolu rodio novi Jadrankamen

Autor: Suzana Varošanec , 09. prosinac 2019. u 07:41
Vjerovnike čeka brzo namirenje u tranšama/Dino Stanin/PIXSELL

Predviđa se dokapitalizacija i ulazak američke tvrtke u vlasništvu iseljenika Mile Grbića.

Na Skupštini vjerovnika Jadrankamena u stečaju prošloga petka na Trgovačkom sudu u Splitu zacrtana je nova perspektiva tvrtke, jer se prema  predsjedniku Odbora vjerovnika i načelniku općine Pučišća Marinu Kaštelanu "rodio novi Jadrankamen, i to na dan svetog Nikole".

Za provedbu je odlučujuća njegova pravomoćnost, a žalbe se izgleda ne očekuju pa ni one iz redova bivšeg vlasnika Brune Orešara i povezanih tvrtki. To znači dokapitalizaciju u iznosu 45 milijuna kuna u roku od mjesec dana od navedene pravomoćnosti te potom u roku tri dana isplatu prvog obroka svim vjerovnicima, odnosno ulazak novog vlasnika i strateškog ulagača, kalifornijske tvrtke MRC Rock&Sand LLC u vlasništvu hrvatskog iseljenika Mile Grbića.  Novi vlasnik nastavlja s radom i investicijama u unapređenje proizvodnje tvrtke, što u planu ulaganja tijekom četiri godine znači 37 milijuna kuna bez PDV-a, a neslužbeno izgleda i više.

U najavama se može čuti da će investitor sklopiti nove ugovore o radu s dosadašnjim radnicima koji će nastaviti s radom. U svim je skupinama vjerovnika plan premoćno podržan, navodi Kaštelan. Tako su i razlučni vjerovnici pokazali razumijevanje u odnosu na očuvanje stečajne mase, koja je važna za nastavak proizvodnje. Podsjetimo, uz RH, HBOR, B-2 Kapital i Croatia osiguranje to su i stečajni dužnici Centar banka, Credo banka, Nava banka i Splitsko-dalmatinska banka, a glasovalo ih je šest.

Pet ih je bilo za prihvaćanje, uključujući i HBOR, dok je  protiv bio vjerovnik Splitsko-dalmatinska banka u stečaju. U drugoj skupini vjerovnika, Ministarstvo financija glasovalo je za, a iz četvrte skupine u kojoj su 93 vjerovnika, glasovanju je pristupilo 62, od kojih je jedan bio protiv.

Što se radnika tiče, nijedan glas nije bio protiv, pa je to po Kaštelanu znak novog zajedništva, tj. 254 od ukupno 299 glasovalo je za te je usvajanje podržala i Agencije za radnička potraživanja, što je ukupno 255. Radnici će potraživanja u iznosu 14,6 mil. kn dobiti u tri rate. Nad provedbom stečajnog plana određen je nadzor do ispunjenja, kao i nad namirenjem vjerovnika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A mali dioničari po.ušili sav svoj ulog u gotovini ,koji smo pošteno kupili i platili dionice na burzi.SRAMOTA.
Pa nije Orešar jedini dioničar.
Radnici ćute,aloo ,gdje smo mi ,mali dioničari. Dobili smo nogu.
Jako puno životne ušteđevine uložila je moja obitelj u dionice Jadrankamena.
Fala vam svim koji ste nam to po.rali. Kruha nem.li ko ni ja sad.

New Report

Close