Kako priča o pečatu razotkriva pravo lice Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 09. svibanj 2019. u 12:50
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Šesnaest godina nakon što je Visoki trgovački sud konstatirao da za pravovaljanost isprave nije potreban pečat i tri godine nakon što je Vlada donijela zaključak o njegovom ukidanju, još uvijek ima 142 propisa kojima se zahtjeva upotreba pečata, ističe se u GEM istraživanju.

Prof. dr. sc. Slavica Singer, voditeljica istraživačkog tima Hrvatske u okviru najvećeg svjetskog istraživanja o poduzetništvu Global Entrepreneurship Monitor (GEM), u utorak je na sjednici Nacionalnog vijeća za konkurentnost predstavila rezultate novog istraživanja o poduzetništvu u Hrvatskoj, piše portal Prvi plan.

Kao i prethodnih godina rezultati najnovijeg (16. po redu) istraživanja objavljeni su pod naslovom “Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?”, neznatno odstupaju od ranijih rezultata, što je izuzetno loše jer GEM istraživanja godinama ukazuju kako se odnos prema poduzetništvu u Hrvatskoj suštinski ne mijenja već više od 15 godina. 

U GEM istraživanju provedenom u 2018. (opet) se ističe da su u svim godinama od kada je Hrvatska uključena u ta istraživanja (od 2002. godine), vladine politike prema regulatornom okviru ocjenjivane su najnižim ocjenama, što znači da ta komponenta poduzetničke okoline djeluje ograničavajuće a ne stimulirajuće na poduzetničku aktivnost.

“Iako su takvu lošu praksu potvrđivala i druga međunarodna istraživanja (o konkurentnosti, o lakoći poslovanja, o korupciji), regulatorni okvir još uvijek je kompliciran, administracija spora a nelikvidnost prisutna”, navode Singer i njezine suradnice Nataša Šarlija, Sanja Pfeifer i Sunčica Oberman Peterka.

Podsjećaju da su prilikom izrade GEM 2017 odustale od upozoravanja na to da se godinama takva ključna ograničenja ne rješavaju. Umjesto toga odlučile su analizirati što se događa s malim, gotovo trivijalnim intervencijama u regulatorni okvir – primjer koje su izabrale je korištenje pečata.

Šesnaest godina nakon što je Visoki trgovački sud konstatirao da za pravovaljanost isprave nije potreban pečat i tri godine nakon što je Vlada donijela zaključak o njegovom ukidanju, još uvijek ima 142 propisa kojima se zahtjeva upotreba pečata, ističe se u GEM istraživanju.

Priču o pečatu  u cijelosti prenosi Prvi plan jer sjajno ilustrira zašto je poduzetnička klima u Hrvatskoj sve lošija i zašto Hrvatska sve više zaostaje za drugim zemljama. Priča je i najbolji komentar akcijskog plana rasterećenja gospodarstva.

 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Probajte to objasniti teti na šalteru u pošti.

Pa to je to. Kao ukinuli pecat a mene sa svih strana traze pecat. Koji K!?

Pa to i nisu odluke, više su preporuke. Ako su svi pravilnici i postupnici ostali isti, ništa se nije promijenilo.
Inače bi se to dogodilo i sa knjižicom vozila (ukinuta a nužna), radnom knjižicom (ukinuta a nužna) i gomilom ostalih dokumenata koje nitko ne izdaje, ali ih svi traže. Recimo, što znači osobni odbitak ako ne vrijedi bez porezne kartice (ukinuta za one koji odu u mirovinu) i posebne izjave o podjeli na isplatitelje primitka? Kao da nemamo sve račune pod kontrolom, nego još mkoramo i unaprijed znati što će se promijeniti kad netko donese novi pravilnik….

New Report

Close