Kako je zbog Hajdaševe šlampavosti povećan deficit

Autor: Poslovni.hr , 14. travanj 2015. u 09:22
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Objavljen je ugovor o koncesiji, no izravni sporazum između Republike Hrvatske, koncesionara i kreditora nije.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić optužio je Državni zavod za statistiku da je zbog šlampavosti uvrstio troškove gradnje novog terminala Zračne luke Zagreb u javni dug. On tvrdi da država nije dala jamstva za tu investiciju koju vodi strani koncesionar na Plesu, pritom navodeći da su svi dokumenti o toj koncesiji javno objavljeni. No to nije točno, objavio je Večernji list.

Objavljen je ugovor o koncesiji, no izravni sporazum između Republike Hrvatske, koncesionara i kreditora nije. Upravo taj sporazum spominje Hajdaš Dončić braneći sebe i optužujući DZS, uz napomenu da sadržaj tog sporazuma dosad nije ulazio u državno jamstvo. No što točno piše u tom izravnom sporazumu između RH, Međunarodne zračne luke Zagreb i Deutsche bank, Europske investicijske banke, International Finance Corporation, Unicredita i Zagrebačke banke javnosti je nepoznato. U Ministarstvu nam nisu dali na uvid taj dokument. Tvrde da je suština tog sporazuma da koncesionar nema hipoteku na infrastrukturi, već je ona vlasništvo države. – Takva je odredba od početka bila i dio ugovora o koncesiji, uobičajena je kod ugovaranja takvih koncesija u svim državama i ona ne predstavlja dodatnu financijsku obvezu – tvrde u Ministarstvu. Dodaju da izravnim sporazumom RH preuzima izravno prema bankama obvezu da će ispuniti sve svoje obveze kao davatelj koncesije, preuzete ugovorom o koncesiji i da će time omogućiti realizaciju projekta te se u sporazumu detaljno regulira postupanje svih strana u slučaju prijevremenog raskida ugovora o koncesiji.

"U slučaju raskida ugovora RH zadržava sve prihode i imovinu koja je bez zaloga te odlučuje o nastavku projekta i refinanciranju u tom trenutku postojećih kreditnih obaveza", objašnjavaju u Ministarstvu. Time u biti priznaju da se država obvezala preuzeti kreditne obveze koncesionara u slučaju raskida ugovora. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentirajte prvi

New Report

Close