Kako je smijenjen Slavko Linić

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. svibanj 2014. u 18:01
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović smijenio je Slavka Linića s mjesta ministra financija zbog ozbiljno narušenog povjerenja te političke odgovornosti u slučaju predstečajne nagodbe vinkovačke “Spačve”.

Premijer Zoran Milanović smijenio je Slavka Linića s mjesta ministra financija zbog ozbiljno narušenog povjerenja te političke odgovornosti u slučaju predstečajne nagodbe vinkovačke "Spačve" u kojoj je za namirenje poreznih dugova, temeljem Linićeve potpisane odluke, uzeto zemljište čija je vrijednost prema procjeni Porezne uprave šest puta manja nego što je "država uzela pod račun".

"Danas ujutro sam se susreo s ministrom Linićem. Došao je u Vladu i rekao sam mu da više ne uživa moje povjerenje iz nekoliko razloga te da zbog toga ne vidim mogućnost nastavka naše suradnje. Za njegovog nasljednika Saboru ću predložiti Borisa Lalovca, zamjenika ministra, čovjeka koji je upućen u sve procedure i događaje u ministarstvu, od procedure prekomjernog deficita nadalje, mladog stručnjaka, bivšeg bankara", kazao je Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Naveo je i da je drugi razlog Linićeve smjene vezan uz slučaj bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona i Linićevo ponašanje vezano uz taj slučaj, koje Milanović drži neprihvatljivim. Uz to, premijer Milanović je Liniću zamjerio i način na koji mu je odgovorio na službeni upit o postupku predstečajne nagodbe "Spačve", odnosno to što je očitovanje objavljeno na internetskim stranicama Ministarstva financija prije no što ga je dobio premijer. "To se tako ne radi", kazao je dodavši da ga ne zadovoljava ni samo obrazloženje. Premijer Milanović ustvrdio je da smjena ministra financija Slavka Linića neće uzdrmati njegovu vladu, već da je vlada time samo ojačana.

Linić: Sve što mislim o odnosima s premijerom i razlozima, reći ću nakon 25. svibnja

Smijenjeni ministar financija Slavko Linić na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu financija izjavio je kako prihvaća odluku premijera Milanovića o svojoj smjeni, da je predstečajna nagodba Spačve rađena prema zakonu, te da će o odnosima s primijerom govoriti nakon izbora za EU parlament. "Sve što mislim o odnosima s premijerom i razlozima reći nakon 25. svibnja, jer na tim izborima želim uspjeh SDP-u i njegovim koalicijskim partnerima", rekao je, između ostaloga, Linić.

Premijerovo pravo da smijeni Linića podržao je predsjednik Republike Ivo Josipović koji je izrazio zabrinutost sve češćim sukobima "unutar vladajućih struktura". Brine ga način kako se ti sukobi artikuliraju kroz medije, činjenica što su sve češće pod udarom pravosudnih tijela visoki državni dužnosnici, a što govori o određenim problemima. Također, brine ga i stanje pravne države, pravne sigurnosti ne samo onih koji su na vlasti nego i svih građanki i građana.

Predsjednik riječkog SDP-a i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je iznenađen smjenom, ustvrdivši da je način na koji se premijer Milanović odlučio riješiti ministra financija, "neočekivan postupak, nimalo kolegijalan i nimalo ljudski". Sumnja da će nakon toga odnosi unutar SDP-a ostati jednaki, nepomućeni i stabilni.

Primorsko-goranski župan i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina drži da će riječki i županijski SDP nakon Linićeve smjene biti još jači" dodajući, "što god to značilo, politički jači".

Za koalicijske partnere smjena je unutarnja stvar SDP-a, ali je "loš tajming"

Smjenjivanje ministra financija Linića, SDP-ovi koalicijski partneri smatraju unutarnjom stvari te stranke, no dio ih je nezadovoljan jer im premijer Milanović nije unaprijed najavio i argumentirao svoju odluku, a uvjereni su i da je Milanović za takav potez izabrao "pogrešan tajming".

Za predsjednika IDS-a Borisa Miletića i SDSS-a Milorada Pupovca smjena je prije svega unutarnja stvar SDP-a i same Vlade, a HNS nije želio komentirati Milanovićevu odluku. Da se Linićeva smjena neće pretjerano odraziti na odnose u koaliciji, ali da je premijer izabrao pogrešan tajming jer je trebao je pričekati da prođu EU izbori, srži predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin, koji u Saboru podržava rad Vlade, ističe da je Linić bio najjači Milanovićev ministar te da je u vrijeme urušavanja gospodarske osnove, uspio koliko-toliko sačuvati prihodovnu stranu proračuna kako u pitanju ne bi došla isplata mirovina, plaća te servisiranje vanjskog i unutarnjeg duga. Uvjeren je da Milanović nije imao kamo i morao je povući takav potez u odnosu na svoj autoritet, na Vladu i samu državu.

Oporba: Vlada je u procesu raspadanja i pitanje je koliko će se održati

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko smjenu ministra Linića nazvao je vrhuncem i epilogom dugotrajnog sukoba između premijera Milanovića i ministra Linića, koji, poručio je, dokazuje neozbiljnost Vlade koja je u procesu raspadanja. "To dokazuje da je ova Vlada neozbiljna i nije dorasla važnosti ovog trenutka", rekao je Karamarko. Pozvao je Vladu da se, u vrijeme koje joj je ostalo do kraja mandata, uozbilji i ne radi još veću štetu građanima nego što je činila do sada. "Sve se to događa preko standarda hrvatskih građana, što nije dobro", poručio je Karamarko.

Predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić izjavio je kako ga, poslije nesuglasica u SDP-u i Vladi, ne iznenađuje smjena ministra financija Linića, već se postavlja pitanje koliko dugo će se ova vlada održati.

Ekonomski analitičari i sindikati o smjeni Linića

Ekonomski analitičari smatraju da promjene na čelu Ministarstva financija neće dovesti do promjena u smjeru fiskalne i ukupne Vladine ekonomske politike, a tek će vrijeme pokazati koliko je Slavko Linić bio uspješan kao ministar financija. Nezavisni ekonomski analitičar Ante Babić smatra da je zahvaljujući bivšem ministru financija Slavku Liniću postignuta je financijska disciplina u zemlji, no bio je nemoćan u pokušaju da smanji potrošnju, pa će tek vrijeme pokazati koliko je bio uspješan kao ministar financija. Imenovanje Borisa Lalovca na mjesto ministra financija drži kontinuitetom dosadašnje financijske politike. I Damir Novotny ocjenjuje da smjena neće dovesti do promjena u smjeru fiskalne i ukupne Vladine ekonomske politike.

Linićeva smjena izazvala je posve oprečne reakcije sindikalnih lidera, pa dok predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević smatra da je Linić bio jedan od najboljih ministara, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić čudi se kako je uopće političar poput Linića mogao biti popularan u hrvatskoj javnosti. Predsjednik SSSH Mladen Novosel misli da za smjenu nije bilo presudno navodno pogodovanje u slučaju Spačve Vinkovci, nego neki drugi politički interesi.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close