Kako će izgledati buduća ministarstva: Na ‘udaru’ su manji resori, nitko neće biti pošteđen

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2020. u 09:20
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ono što je zasad posve sigurno jest da na čelu državnih financija ostaje Zdravko Marić, Vili Beroš će i dalje voditi zdravstvo, kao i Davor Božinović policiju, a Oleg Butković trebao bi ostati na čelu resora mora, prometa i infrastrukture.

Bliže 16, nego 12, ali najvjerojatnije 15. Iako s točnim brojem budućih ministarstava premijer Andrej Plenković još ne želi izaći, nova bi Vlada, doznaje Večernji list, na kraju mogla imati upravo 15 ministara. Još razgovaraju i slažu, danas imaju i sastanak s manjinama, koje bi također mogle dati jednog člana Vlade, ali, kako kažu naši izvori, ili bez portfelja ili s jako tankom blagajnom. Ono što je zasad posve sigurno jest da na čelu državnih financija ostaje Zdravko Marić, Vili Beroš će i dalje voditi zdravstvo, kao i Davor Božinović policiju, a Oleg Butković trebao bi ostati na čelu resora mora, prometa i infrastrukture.

Odlučit će izbornik

– Predsjednik Vlade odlučit će tko će ostati, a tko ide, on je izbornik – nogometnim se rječnikom poslužio jučer, uoči sastanka užeg kabineta Vlade, upravo Butković. Na pitanje je li i njegov resor jedan od onih namijenjen spajanju, začudio se.

– A s čim kad je preveliko, mi smo već spojeni – kazao je ministar koji “pokriva” cestogradnju, telekomunikacije, pomorstvo i promet. Ono što spojeno još nije, a vrlo vjerojatno će biti jest državna imovina te energetika, koje bi se trebale pripojiti Ministarstvu gospodarstva, a sve to pod vodstvom Tomislava Ćorića.

– Spominju se različite opcije spajanja i pripajanja, mi smo najavili rezanje broja ministarstava i to ćemo provesti, a ono što je bitno u svim tim smanjenjima broja jest da funkcionalnost bude jednaka ili veća – rekao je jučer Josip Aladrović, čiji bi se rad i mirovinski sustav trebali pripojiti socijalnoj politici.

Kako Večernji doznaje, Aladrović je također jedan od ministara koji bi trebali preuzeti veći opseg posla, a on sam kazao je da je na europskoj razini sasvim normalno da se spoje resori koji se bave spomenutim pitanjima.

– Bitno je da ministarstva koja ostanu, ili nova koja će nastati, budu funkcionalna i da pokažemo javnosti da naša javna uprava i Vlada mogu biti jednako funkcionalnu ili funkcionalniju s manjem brojem ministara – rekao je Aladrović pa dodao kako će, pri pripajanju, “sudbina pojedinaca iz Vlade biti u drugom planu”.

Na istom je tragu bio i još uvijek prvi čovjek državne imovine Mario Banožić, koji je kazao da nitko nije rođen da bude ministar. Spreman je, objasnio je, ostati bez ministarstva, dok je Goran Grlić Radman, koji vodi vanjske i europske poslove, kazao kako on “služi domovini”.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close