Kaić: Omikron se ponaša skoro kao novi virus, vjerojatno ćemo promijeniti preporuke

Autor: Poslovni.hr , 17. siječanj 2022. u 08:36
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Upravo su necijepljeni rezervoar novih varijanti virusa.

Omikron izbjegava prethodnu zarazu, ali i cijepljenje. Primjerice, među novozaraženima zabilježenima u nedjelju tridesetak posto je cijepljeno s dvije doze, pet posto s tri.

Ipak, cijepljeni i preboljeli najčešće prođu s blažim simptomima.

Bernard Kaić iz HZJZ-a  naglašava kako izgleda da omikron izbjegava ranije stečeni imunitet, i to zato jer se omikron ponaša skoro kao novi virus.

Ističe i da su mu nedavno kolege s terena poslali primjer jednog mladića koji je mjesec dana nakon prve bolesti obolio.

“Promijenit ćemo vjerojatno preporuku da se nakon preboljenja počne ranije cijepiti, recimo tri mjeseca nakon preboljenja”, pojašnjava Kaić za Dnevnik.hr.

“Oni koji su preboljeli se trebaju cijepiti nakon preboljenja, neovisno jesu li prije bili cijepljeni ili ne”, naglašava epidemiolog Kaić.

Jer uz omikron – teško je ostati nezaražen.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” pojašnjava da od zaraze postojeća cjepiva ne štite u visokom postotku, nego do 30 posto.

Ali u punom većem postotku i dalje štite od dolaska u bolnicu i smrti.

Alemka Markotić navodi kako dvije doze štite do 65 i više posto, a treća buster preko 80 do 90 posto – od težih oblika bolesti i smrti.

Upravo su necijepljeni rezervoar novih varijanti virusa, koji diktiraju razvoj epidemije, pojašnjava nam profesor Vlahoviček.

Komentirajte prvi

New Report

Close