Kaić objasnio zašto se i dalje očekuje veći broj hospitaliziranih i preminulih

Autor: Poslovni.hr , 17. prosinac 2020. u 08:53
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Što se oboljelih tiče, Kaić je rekao da je došlo do malog pada u odnosu na prethodni tjedan.

Ne možemo biti previše uvjereni da će se pad nastaviti, rekao je dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, u jučerašnjem HTV-ovom Dnevniku govoreći o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj.

Što se oboljelih tiče, Kaić je rekao da je došlo do malog pada u odnosu na prethodni tjedan, ali da je stvarno teško reći je li to privremeno ili će se nastaviti.

“Čak i da sad naglo padne broj oboljelih, broj hospitaliziranih bi se još održavao na visokoj razini, a za očekivati je da broj umrlih još sljedećih 10-15 dana čak i raste, sve da i nema više novooboljelih, zato što broj umrlih ipak kasni za dnevnim brojem novooboljelih, a on je do prošlog tjedna rastao”, rekao je Kaić za HRT.

Koliko bi dnevno trebalo biti zaraženih da bismo mogli reći da preuzimamo kontrolu nad epidemijom? Kaić je rekao da se, sve dok su brojevi bili do 100-200, moglo jako dobro epidemiološki pratiti oboljele i kontakte, u tom smislu bi broj oboljelih trebao pasti na 300-tinjak. Upitao se što znači da je epidemija pod kontrolom.

“Pod kontrolom je kad je nema više zapravo”, rekao je.

Ne možemo znati sa sigurnošću je li ovo vrhunac epidemije, rekao je također Kaić.

Komentirajte prvi

New Report

Close