Kada možemo očekivati jeftinije testove na koronavirus?

Autor: Poslovni.hr , 16. srpanj 2020. u 08:27
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Dodao je kako je HZJZ proveo javni natječaj za reagencije koje su im trebale.

Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš najavio da bismo krajem ovog tjedna mogli dobiti jefinije PCR testove na koronavirus, ravnatelj HZJZ-a na današnjoj je konferenciji Stožera pojasnio kada bismo ih mogli očekivati.

“Ja vam ne mogu odgovoriti detaljno. Cijena je donesena u dogovoru s HZZO-om u momentu kad se test postavljao, to je bio prvi test u većem dijelu Europe. U tom momentu je bilo teško nabaviti platformu, reagencije, sve nabaviti i organizirati, mi smo imali cijenu na PCR uređaju dogovorenu za druge virusne pretrage, dogovorila cijela dva puta po sto eura. Kasnije su došli drugi testovi, promijenila se cijena reagencija, svi su spremni na razgovor da se ta cijena smanji. Cijena će biti usvojena vrlo brzo, očekujem da će to biti idući tjedan”, rekao je Capak i dodao da će u petak u Ministarstvu zdravstva biti sastanak na kojem će se o tome raspravljati.

Dodao je kako je HZJZ proveo javni natječaj za reagencije koje su im trebale.

“HZJZ je potrošio 5 milijuna kuna, to je bila krizna situacija, proveli smo javne natječaje za sve što nam je trebalo. Pretpostavljam da tako rade sve ustanove. Ne znam tko su dobavljači, ne znam ni za svoju ustanovu. Ne znam sve dobavljače, ali znam da po zakonu provodimo javne natječaje”, dodao je Capak.

Komentirajte prvi

New Report

Close