Kada bi građani više išli privatnicima država bi uštedjela i skratile bi se liste čekanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. prosinac 2022. u 09:54
Foto: Pixabay

Iz Udruge privatnih poslodavaca podsjećaju na članak 12. Zakona o porezu na dobit prema kojem je dopuštena stopa amortizacije za takvu medicinsku opremu 25 posto ili vijek otpisa četiri godine, ali u praksi treba minimalno osam godina da se takva oprema amortizira.

Ukupni trošak za državu i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) za uslugu kada ju obavlja javna zdravstvena ustanova je otprilike između 20 i 25 posto veći nego kada tu istu uslugu obavi privatna zdravstvena ustanova, piše u petak Večernji list.

Ključni je to zaključak i računica koju iznose iz privatnih zdravstvenih ustanova kao protuargument tvrdnjama koje je u jučerašnjem tekstu u Večernjem listu pod naslovom “Uz potporu HZZO-a Hrvatska je postala oaza povlaštenih poduzetnika” iznio prof. Darko Chudy, neurokirurg iz KB-a Dubrava.

– Bolje rečeno: za istu sumu novaca, kada bi te usluge obavljale isključivo privatne zdravstvene ustanove, obavile bi između 20 posto i 25 posto više usluga i za taj postotak bi se skratile liste čekanja, koje su jedna od najvećih boljki našeg zdravstvenog sustava – ustvrdio je Ante Gabrilo iz Udruge privatnih poslodavaca u zdravstvu (UPPUZ).

Kaže kako članak prof. Chudyja “vrvi neistinitim i paušalnim navodima”, pa za primjer ističe navod kako “nabave uređaja u privatnim ustanovama, koji su najnoviji krik tehnologije i koji se redovito i zdušno potpomažu od HZZO-a preko crvenih uputnica tako da se ti uređaji isplaćuju investitorima unutar jedne do dvije godine”.

Iz Udruge privatnih poslodavaca podsjećaju na članak 12. Zakona o porezu na dobit prema kojem je dopuštena stopa amortizacije za takvu medicinsku opremu 25 posto ili vijek otpisa četiri godine, ali u praksi treba minimalno osam godina da se takva oprema amortizira.

Također, bitno je naglasiti da privatne zdravstvene ustanove i javne zdravstvene ustanove ugovaraju zdravstvenu pretragu ili pregled na, primjerice, uređaju za magnetsku rezonanciju (MR) po istim, odnosno identičnim cijenama.

Ali javnim ustanovama država i jedinice područne i lokalne samouprave kroz tzv. decentralizirana sredstva osigurava sredstva za kupnju opreme, plaća investicijsko i tekuće održavanje, otplaćuje i kamate na kredit za kupnju te opreme te financira kapitalna ulaganja u građevinske objekte u kojima zdravstvena ustanova djeluje. S druge strane, privatnim ustanovama sve to financiraju vlasnici – navode iz Udruge privatnih poslodavaca u zdravstvu, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prije tri godine isti dan i u istom satu u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj pokvario se aparat za karotide baš u svim bolnicama kod privatnika naravno radio ali oni kao nemaju ugovor sa HZZO za te pretrage pa su svi plaćali iste ,neznam kako je to moguće da baš u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj pokvari se isti uređaj .Što se tiče financijske moći građana svi privatnici bi zatvorili vrata da ih ne financira država što direktno što na ovaj način

New Report

Close