‘Kad već država ovako sanira bolnicu, trebali smo se zadužiti za 150 mil. kuna’

Autor: Agencija VLM , 01. veljača 2013. u 12:08
Photo: Zeljko Pusec/Vecernji list

Sadašnji dug OB Zabok 
je 36 milijuna kuna, odnosno 28 milijuna koji su već stigli na naplatu.

Zagorski županijski vijećnici su uz neodobravanje HDZ-a i ZDS-a s jučerašnje sjednice Županijske skupštine pozvali Vladu RH da provede sanaciju zagorske Opće bolnice na Bračku zbog sveukupnog manjka od 36 milijuna kuna, odnosno 28 milijuna kuna koji su im već stigli na naplatu.

Gubimo svoju bolnicu

– Danas je dan kada Zagorci definitivno gube svoju bolnicu i osnivačka prava morat će prenijeti na državu. Ovakva odluka otvara niz sumnji, a najmanje ide na ruku Zagorcima koji već godinama izdvajaju za svoju bolnicu. Godinama se upozoravalo da nam je limit premali i da je, s druge strane, bilo više sluha i da se limit povećao, sami bi mogli sanirati svoje dugove – rekao je predsjednik HDZ-a Žarko Tušek dodajući kako odluka o sanaciji najvjerojatnije vodi k tome da će se jedna ozbiljna bolnica pretvoriti u “selsku”.

– Da su ravnatelj i predsjednik Upravnog vijeća Zagorci tako nešto se sigurno ne bi dogodilo – rekao je Tušek. Nina Gradiški Zrinski u ime ZDS-a podnijela je četiri amandmana kojima zahtijevaju da se uz sanaciju postave i uvjeti da se u cijelosti sačuvaju nekretnine bolnice na Bračku, da se zabranjuje davanje u zakup bolničkih prostora koji se koriste u nemedicinske svrhe, da se zabranjuje ukidanje postojećih djelatnosti te da se ne smanjuje broj ugovorenih kreveta po pojedinim djelatnostima. Od Ministarstva traže i da za vrijeme sanacije, budući se prenose vlasnička prava, preuzmu i otplatu kredita u iznosima koje bi trebala platiti Županija iz izvornog i decentraliziranog novca. Vijećnik A-HSS-a Stanko Majdak rekao je kako mu je kao članu Upravnog vijeća bolnice žao što se sve te godine toliko štedjelo, a na kraju od svega toga nije bilo nikakve koristi.

Jesu li Zagorci naivni?

– Kad nas već država danas sanira na ovakav način i vlasnička i upravljačka prava moramo prenositi na njih, žao mi je što nismo napravili dug od barem 150 milijuna kuna kao neke druge bolnice u Hrvatskoj. Tako bi si barem opremili bolnicu. Ovako smo ispali naivni – rekao je Majdak. Ogorčen je bio i HDZ-ovac Milivoj Škvorc koji je rekao kako je godinama upozoravao da bolnica radi više usluga nego li im to priznaje HZZO i predlagao kako bi se to trebalo namiriti, no iz županijske vlasti, zbog toga, povela se istraga tko mu je zapravo dao taj “papir”.     

Komentirajte prvi

New Report

Close