Kad neće Fina, stečaj sada traže radnici i HURS

Autor: Suzana Varošanec , 05. studeni 2015. u 22:01
Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Iako je financijska agencija zatražila stečaj TLM Tvornice lakih metala sudstvo se nije složilo.

Fina je zatražila otvaranje stečaja za TLM Tvornicu lakih metala (blokada iznosi više od dva milijuna kuna), no sud je prijedlog odbacio jer je preuranjen, uz obrazloženje da je po novom Stečajnom zakonu moguć nakon 1. ožujka 2016. Riječ je praktički o mrtvoj tvrtki u kojoj se vode dva zaposlenika, dok za razliku od toga postoji 450 radnika, koji bez plaće rade u TLM Aluminiumu.

Oni su trenutno u akciji, i to protiv najcrnjeg scenarija – likvidacije tvrtke, a predvođeni Hrvatskom udrugom radničkih sindikata (HURS) zajedno će idućeg ponedjeljka zatražiti pokretanje ovog stečaja. Potvrdio nam je to predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.  Kako bi spriječili likvidaciju, doznajemo, on je zatražio pomoć ministra financija Borisa Lalovca, i to kaže nakon saznanja da na Trgovački sud od strane Fine još nije upućen stečajni zahtjev, te da se to pravda ispitivanjem okolnosti za otvaranje stečaja.

 

90milijuna

kuna stvorio je TLM u predstečaju

Pitanje kad će ovaj stečaj krenuti otvorilo se nakon što je predstečaj obustavljen, a radnici razočarani sporošću institucija smatraju da je odugovlačenje zlo za TLM, kaže Matijašević. Prema njemu, ako se stečaj ne otvori, slovenski Impol neće moći računati s kapacitetima TLM-a u 2016., pa radnici strahuju od njihova odustajanja jer drugi investitor ne postoji. Stručne službe sindikata uvjerene su kako nakon neuspjelog predstečaja nema razloga za ispitivanje stečajnih uvjeta, tj. da oni postoje, a to im je navodno potvrđeno i u razgovoru s nadležnima iz Ministarstva pravosuđa. Usto je TLM u predstečaju stvorio još 90 mil. kn obveza, od čega 10 mil. kn prema radnicima i 32 mil. kn dobavljačima.  

Komentirajte prvi

New Report

Close