Junckerov plan i EU fondovi presudni za rast

Autor: Marija Brnić , 28. lipanj 2015. u 22:00
U travnju rast od 1,1 posto/Marko Jurinec/PIXSELL

Nazire se blagi oporavak izmučenog sektora.

Travanj je drugi mjesec zaredom u kojem hrvatski građevinski sektor ostvaruje rast nakon šestgodišnjeg neprekinutog negativnog trenda, no na godišnjoj razini prva četiri mjeseca i dalje se bilježi pad od 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Travanj je, pak, na mjesečnoj razini građevincima donio rast od 1,1% posto po desezoniranim podacima, a u usporedbi s lanjskim travnjem rast je iznosio 0,1 posto. U Hrvatskoj gospodarskoj komori procjenjuju kako i ovi pokazatelji potvrđuju da je dosegnuto dno u padu građevinarstva i da slijedi razdoblje oporavka. Direktor sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Zvonimir Savić predviđa za ovu godinu i vrlo blagi rast aktivnosti, a intenzitet će ovisiti ponajprije o korištenju fondova EU, kao i korištenja tzv. Junckerovog plana.

Korištenje punog potencijala Junckerovog investicijskog plana Hrvatskoj bi, procjenjuje Savić, donijelo rast do 0,9 postotnih bodova godišnje. I druge članice EU bilježe oporavak građevinskih aktivnosti, u prosjeku za 1,3 posto na godišnjoj razini. Najveći rast u travnju bilježe građevinski sektori u Slovačkoj (14%), te Švedskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Češkoj, u kojima je on osjetno premašio 10%, dok su najveći pad, od 7,5%, ostvarili građevinci u Sloveniji. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

U Hrvatskoj gospodarskoj komori potvrđuju da je dosegnuto dno u padu građevinarstva i da slijedi razdoblje oporavka.

New Report

Close