Jučer pao rekord, a Capak poručio građanima koje je najbolje cjepivo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. svibanj 2021. u 11:17
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

HZJZ navodi da nije utvrđena uzročno-posljedična povezanost između cijepljenja i smrtnog ishoda, a od covida-19 dosad je u Hrvatskoj preminulo 7.388 osoba.

Prema podacima iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih u petak 7. svibnja utrošeno je 53.059 doza cjepiva, čime je premašen rekord u broju cijepljenih od 29. travnja kada je cijepljeno 46.887 osoba, izvijestili su u subotu z Hrvatskog zavoda za javno zdravstvoo (HZJZ).

Od početka cijepljenja utrošeno je 1.078.760 doza cjepiva a cijepljeno je 835.320 osoba, među kojima je 243.440 njih primilo dvije doze. Cijeljeno je 25 posto odraslog stanovništva.

Najviše je utrošeno Pfizerovog cjepiva, 648.309 doza, a potom AstraZenece, 281.978 doza.

Prema podacima Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), ukupno su prijavljene 2982 sumnje na nuspojave cjepiva a za 81 posto je ocijenjeno da nisu ozbiljne.

HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem.

Od početka pandemije u Hrvatskoj je zabilježeno 342.487 slučajeva zaraze covidom-19. S jučerašnjim danom bilo je 2,4 puta više cijepljenih osoba od ukupno utvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj.

HZJZ navodi da nije utvrđena uzročno-posljedična povezanost između cijepljenja i smrtnog ishoda, a od covida-19 dosad je u Hrvatskoj preminulo 7.388 osoba.

“Već same ove grube brojke potvrđuju da prednosti cijepljenja uvelike nadmašuje moguće rizike cijepljenja. Sada kada stižu veće količine cjepiva, posebno je važno da svi iskoriste prvu moguću priliku za cijepljenje i da se cijepe bez odgađanja”, kaže ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Za svaku pojedinu osobu, njenu obitelj i prijatelje, najbolje je ono cjepivo s kojim se najprije može cijepiti. Brzina cijepljenja ključna je u sprječavanju širenja virusa u populaciji, čime se suzbija kruženje novih sojeva, a cijepljenje predstavlja put k širem otvaranju društvenih i gospodarskih aktivnosti”, dodao je Capak.

Komentirajte prvi

New Report

Close