Jovanović: Nema mjesta za brigu oko plaća nastavnika, učitelja i ostalih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2013. u 14:29
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Provedbu prvog modula zdravstvenoga odgoja pod nazivom “Živjeti zdravo” predstavio je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u Osnovnoj školi Milana Brozovića u Kastvu te je najavio da Agencija za vanjsko vrednovanje dvije godine pratiti provedbu zdravstvenog odgoja i procijeniti jesu li mu potrebne izmjene.

Provedbu prvog modula zdravstvenoga odgoja pod nazivom "Živjeti zdravo" predstavio je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u Osnovnoj školi Milana Brozovića u Kastvu te je najavio da Agencija za vanjsko vrednovanje dvije godine pratiti provedbu zdravstvenog odgoja i procijeniti jesu li mu potrebne izmjene.

Istaknuo je da će se satovi zdravstvenog odgoja, u sklopu sata razrednika, održavati kroz razgovore s djecom a ne ex cathedra.

Cilj je da se djeca nauče razmišljati, donositi odluke te promijeniti neke svoje stavove ako su pogrešni, rekao je ministar Jovanović dodavši kako se zdravstvenim odgojem nastoji postići da sadašnji prvašići žive duže i zdravije.

Izvijestio je da je priređen "paket" za nastavnike u kojem su plakati i DVD-i s 10-minutnim fizičkim vježbama za učenike te dodatni materijal za nastavnike.

U razgovoru s ravnateljima i nastavnicima škola, nakon susreta s učenicima jednog prvog i jednog četvrtog razreda, u kojem je naglasio važnost zdrave prehrane i svakodnevnog vježbanja, ministar Jovanović je kazao da će zdravstveni odgoj zapravo jačati odgoj djece unutar obitelji.

Svako dijete će nakon nastave odlaziti kući i razgovarati s roditeljima o naučenom na satovima zdravstvenog odgoja, a time se potiče razgovor djece i roditelja kojeg je sve manje, naveo je.

Jovanović je kazao da je "galama koja se digla oko 4. modula zdravstvenog odgoja možda i dobrodošla jer će potaknuti roditelje da konačno počnu razgovarati s djecom".

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je da će Agencija za vanjsko vrednovanje pratiti provedbu zdravstvenog odgoja tijekom sljedeće dvije godine pa će se tada procijeniti jesu li potrebne izmjene. "Neupitna je jedna stvar, zdravstveni odgoj ide dalje", poručio je ministar.

Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom provedbom zdravstvenog odgoja navevši da je ona krenula već u listopadu, a ne početkom ovog polugodišta. Naglasio je da je aktiv ravnatelja osnovnih škola Istarske i Primorsko-goranske županije na sastanku u prosincu ocijenio da se zdravstveni odgoj provodi bez ikakvih problema.

U pratnji ministra bili su, među ostalima, ravnatelj Klinike za pedijatriju riječkoga KBC Goran Palčevski i zamjenik ravnatelja opatijske Thalassotherapije Viktor Peršić a time se, kako je naveo Jovanović, pokazuje podrška zajednice provedbi zdravstvenog odgoja.

Odgovarajući tijekom boravka u kastavskoj školi na novinarsko pitanje kako će se riješiti problem nedostatka 900 milijuna kuna za plaće prosvjetara, ministar Jovanović je rekao da je proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta izrađen tako da osigura redovitost plaća, očuva postojeća radna mjesta te osigura zapošljavanje novih znanstvenih novaka.

Nema mjesta za brigu oko plaća nastavnika, učitelja i ostalih u sustavu odgoja, obrazovanja, znanosti i sporta, ustvrdio je ministar Jovanović.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close