Josipović kod Trilja otvorio vjetropark s 14 vjetroelektrana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. srpanj 2013. u 17:11
Photo: Tino Juric/PIXSELL

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je na Kamešnici, 20-ak kilometara od Trilja, pustio u pogon vjetropark od 14 vjetrogeneratora ukupne snage 42 megavata i trafostanicu s priključnim 110-kilovoltnim dalekovodom Voštane/Kamensko.

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je na Kamešnici, 20-ak kilometara od Trilja, pustio u pogon vjetropark od 14 vjetrogeneratora ukupne snage 42 megavata i trafostanicu s priključnim 110-kilovoltnim dalekovodom Voštane/Kamensko.

Tvrtka "Oštra stina" iz Zagreba investirala je u taj vjetropark oko 65 milijuna eura što je, kako je rečeno na današnjoj svečanosti, najveća investicija u obnovljive izvore energije na jednome mjestu u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Josipović rekao je kako je taj projekt važan za triljsko područje jer će se njime otvoriti nova radna mjesta i pridonijeti punjenju proračuna.

"Ovo je veliki dan i za Hrvatsku jer se pokazuje da se po modelu suradnje investitora i lokalne samouprave može biti učinkovit te takav model treba primjenjivati i diljem Hrvatske" istaknuo je Josipović.

Po njegovim riječima, taj je projekt "velika stvar" za Hrvatsku i zato što se njime Hrvatska približava ispunjavanju međunarodne obveze o iskorištavanju 20 posto obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji električne energije do 2020. godine.

"Važna nam je ta vrsta izgradnje jer njome udovoljavamo obvezama Europske unije, a s druge strane svoju domovinu činimo čišćom i efikasnijom", rekao je Josipović.

Istaknuo je kako se nada da će taj projekt biti motivacija i primjer drugima u Hrvatskoj da možemo nešto napraviti i biti uspješni i da ne moramo uvijek s nekim žalom govoriti o svojoj lošoj situaciji, rekao je.

Direktor tvrtke "Oštra stina" Iljko Čurić izvijestio je kako je u projekt uloženo oko 65 milijuna eura te da je riječ o trenutačno jednoj od najvećih investicija u Hrvatskoj.

Tvrtka "Simens" iz Zagreba bila je dobavljač opreme za vjetropark, a predsjednik uprave te tvrtke iz Zagreba Mladen Forgec istaknuo je da vjetropark ima 14 turbina snage 42 megavata koje na godinu mogu proizvesti 118 tisuća megavatsati električne energije.

Kako je rekao Forgec, to znači da se tom energijom može opskrbljivati 38 tisuća kućanstava.

Objasnio je kako je izgradnja turbina bila iznimno zahtjevna jer je svih 14 agregata postavljeno na stupove visoke 80 metara, a promjer lopatice agregata je 101 metar. Jedan vjetroagregat ima više od 300 tona.

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić rekao je nazočnima kako je na triljskom području predviđeno više od 500 hektara za investicije u vjetroelektrane i solarnu energiju.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Jebivjetri[emo_namigusa]

Predsjednik izgleda nije svjestan šta govori jer otvara i hvali kao dobru investiciju vjetropark Oštra stina a to je u stvari njemački investitor Hermes koji se krije iza domaćeg poturice Ostra stina d.o.o. a s ciljem dobivanja visoko poticane cijene prizvedene električne energije i odljevom kapitala iz Hrvatske. Uz to kompletna oprema vjetroparka proizvedena je u Njemačkoj, a vjetropark nikoga ne zapošljava. Eto tako naši političari doprinose oporavku hrvatskog gospodarstva.

Vi Hrvati jeste tupavi, nećete da subvencionirate svoja brodogradilišta, nego subvencionirate izgradnju vjetroelektrana proizvedenih u Njemačkoj.

josipovicu netrebas ici otvarat vjetroelektrane gdje su gotove ,trebas ici otvarat pogone gdje je sve pogradeno pa tamo otvarati ne tu gdje je sve gotovo tu netreba fantazirati i skupljati politicke bodove.

New Report

Close