Josipović: Hitno raskinuti Arbitražni sporazum i pravdu tražiti na Međunarodnom sudu pravde

Autor: Agencija VLM , 23. srpanj 2015. u 14:19
Foto: Anto Magzan / Pixsell

– Kao što sam rekao, riječ je o prvorazrednom skandalu, političkom, pravnom i moralnom, ocijenio je Josipović danas na konferenciji za novinare.

Bivši predsjednik Ivo Josipović poručio je danas da Hrvatska treba raskinuti Arbitražni sporazum sa Slovenijom te pravdu tražiti na međunarodnim sudovima, prije svega na Međunarodnom sudu pravde, ali i Međunarodnom sudu prava mora.

Zbog toga je zastupnik njegove stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez Josip Kregar danas od predsjednika Sabora Josipa Leke zatražio žurno sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora, a od Vlade detaljno izvješće o cijelom arbitražnom postupku, uključujući i informaciju o radnjama na koje se referira stenogram koji je objavio Večernji list.

– Kao što sam rekao, riječ je o prvorazrednom skandalu, političkom, pravnom i moralnom. Riječ je o postupcima koji duboko narušavaju prirodu Arbitražnog sporazuma čime se pokazuje da je načelo neovisnosti, nepristranosti suda ovdje grubo narušeno, a i Slovenija je kao stranka u postupku grubo narušila ona pravila koja se odnose na to kako se stranke ponašaju u postupku. Nakon ovoga što se dogodilo malo tko može vjerovati da će rezultat arbitraže biti pravičan i u skladu s međunarodnim pravom – ocijenio je Josipović danas na konferenciji za novinare.

Podsjeća da je 2009. glasovao protiv Arbitražnog sporazuma jer je tada vjerovao, a i danas je tog stava, da je sporazum “diskriminacijski i navlačio je na slovensku poziciju”.  

– Sve skupa je to izgledalo kao jedna predstava kreirana da bi se udovoljilo ultimatumu koji je slovenska strana pružala. Smatram da takve sporove treba rješavati pred Međunarodnim sudom pravde ili Međunarodnim sudom za pravo mora. Ovaj način na koji je Slovenija pristupila arbitraži, očito je da arbitraža više nema smisla. Vlada i Sabor moraju napraviti sve da se rješavanje sukoba o granici locira na nekom od međunarodnih sudova, ali je pri tome vrlo važno da ne narušimo naše prijateljske odnose sa susjedima, da se spor koji imamo nastavi rješavati u okviru pravnih mehanizama – smatra Ivo Josipović te dodaje kako je bitno da Vlada i Sabor donesu odluke kojima će zaštiti vitalne nacionalne interese.

– Način na koji je Slovenija pristupila arbitraži je jedno neprincipijelno ugrožavanje hrvatskih nacionalnih interesa i sad je tren da sve parlamentarne stranke, svi javni djelatnici koji se bave problematikom prava, granica, pravednosti budu na istoj strani – kaže Josipović. Pojašnjava da u Arbitražnom sporazumu, ali i u općim pravilima arbitraže, postoje mehanizmi temeljem kojih jedna strana ima pravo izaći iz sporazuma.

– Sada mislim da je najbolja varijanta tražiti pravdu pred Međunarodnim sudom pravde, jer bi se time otklonile sve sumnje koje postoje. Bilo koja odluka mora biti pravedna i zakonita, inače ljudi u to ne vjeruju. Ja ne znam tko sad može vjerovati u pravednu odluku arbitraže nakon što je postalo očito da nisu u skandal uključeni samo predstavnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova i slovenski sudac na Arbitražnom sudu, nego i ostali suci – pojašnjava Josipović koji smatra da su dokazi u ovom skandalu potpuno jasni, te da je Arbitraža kompromitirana. Ne sviđa mu se jedan od prijedloga koji se mogao čuti iz slovenskog Ministarstva vanjskih poslova, i to onaj o diskvalifikaciji glavnog suca.

– Ja to zovem žrtva pijuna da bi se spasila kraljica. To nije dovoljno i na to ne možemo pristati. Čini mi se da su susjedi pomislili da su Maradone i da rukom mogu dati regularni gol, mi to ne možemo dopustiti – vjeruje Ivo Josipović. Ne zna porijeklo snimki niti tko je prisluškivao razgovore, a jednako tako ne zna jesu li to bile hrvatske tajne službe.

– No ako postoje indicije da je na grubi način kršen sporazum i da se ugrožavaju naši nacionalni interesi, u političkom i pravnom smislu kada govorimo o interesu države, to je moglo biti opravdano, ali kao što sam rekao, ne znam tko je to radio – odgovara Josipović.

Ako Hrvatska pričeka da Arbitražni sud donese presudu, pogriješit će, jer tada Hrvatska više ne može odbiti presudu već je mora priznati, kaže bivši predsjednik.

– Zato treba izbjeći situaciju u kojem će takvo tijelo donijeti odluku koja nas obvezuje, to bi bilo neodgovorno od Hrvatske. Arbitraža od početka ima skrivenu grešku, ona je roba s greškom, jer u sporazumu termin junction neki krivo tumače, ne ide se na rješavanje spora putem prava nego želja Slovenije, a to nije prihvatljivo ni dobro – zaključuje Ivo Josipović koji ne vjeruje da će ovo naštetiti našim odnosima sa Slovenijom, niti bi trebalo, iako je jasno da će “nastupiti blago zahlađenje”.

Komentirajte prvi

New Report

Close