Josić: ‘Mladi trebaju postati nositelji održivog razvoja Hrvatske’

Autor: Ana Herceg , 01. svibanj 2023. u 22:00
Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade/PD

Usmjeravanje politike za mlade prema njihovim potrebama i težnjama.

Želimo potaknuti veću participaciju mladih u javnom životu. Ideja je da upravo mladi postanu nositelji održivog razvoja Hrvatske”, poručila je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koji je 2021. započeo s izradom Nacionalnog programa za mlade.

Riječ je o strateškom dokumentu kojim se usmjeravaju politike za mlade i koji se temelji na prepoznatim potencijalima, potrebama i težnjama mladih, te na razvojnim izazovima na lokalnoj, nacionalnoj, ali i europskoj razini.

Razgovarajući s mladima diljem Hrvatske i upoznavajući se s radom njihovih udruga, državna tajnica i Središnji državni ured dobili su jedinstven uvid u relevantna pitanja koja se tiču potreba i problema mladih, posebno u ruralnim područjima, gdje se susreću sa specifičnim izazovima. Upravo su ta pitanja i uvrštena u Nacionalni program za mlade 2023. – 2025.

Poticajno okruženje
Europska godina mladih i razni okrugli stolovi dodatno su pomogli prilikom kreiranja politika za mlade koje provodi Središnji državni ured za demografiju i mlade.

“Mladi se danas suočavaju s brojnim i brzim promjenama i izazovima suvremenog društva, čija je odgovornost osigurati podršku i resurse koji će im omogućiti i olakšati uključivanje u društvo, te sukreiranje vlastite uloge u zajednici u kojoj žive i čijem razvoju doprinose”, rekla je Josić, te dodala, kako je u tom smislu, pravodobno prepoznavanje globalnih trendova, kao i vlastitih prednosti i slabosti, ključno za pretvaranje izazova i novih mogućnosti u razvojne prilike, ali i za njihovu veću spremnost za suočavanje s potencijalnim preprekama za ostvarivanje njihovih želja.

Cilj je da svi mladi u Hrvatskoj što bolje iskoriste svoje potencijale, te da se stvore uvjeti za izjednačavanje mogućnosti svih mladih, a posebno onih u ruralnim sredinama.

Kako bi se prilagodili izazovima i iskoristili sve potencijale, područja kojima se dokument bavi su – Rad s mladima, Participacija mladih u društvu, Obrazovanje mladih, Mladi i Europska unija, Mladi u ruralnim područjima, te Zdravlje i kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa.

Program predstavlja kratkoročni, fokusirani i provedivi strateški dokument, a područja su usklađena s ciljevima Nacionalne razvojne strategije do 2030., Programom Vlade do 2024., kao i s načelima i smjernicama Europske strategije za mlade do 2027.

Pojedini ciljevi ostvarit će se i realizacijom reformi i ulaganja u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. koje imaju demografske učinke, uključujući položaj i kvalitetu života mladih.

Prilikom izrade u obzir su uzeti i europski ciljevi za mlade, koji su dio same Strategije i obuhvaćaju jedanaest tema od značaja za mlade, a prepoznali su ih sami mladi na europskoj razini.

Politika za mlade i prioriteti utvrđeni Nacionalnim programom za mlade provodit će se s ciljem daljnjeg promicanja jednakih mogućnosti i stvaranja poticajnog okruženja za razvoj potencijala mladih i njihov kvalitetniji život.

“Kako bi se postigli svi ciljevi, ključno je mlade staviti u središte, dok svi ostali dionici u društvu, uključujući i jedinice lokalne i područne samouprave, trebaju zajednički djelovati kako bi se ostvarila vizija za mlade u Hrvatskoj do 2025. godine”, istaknula je državna tajnica, te dodala da Nacionalni program nadopunjuje mjere za mlade koje se provode na razini općina, gradova i županija.

Veća participacija
Središnji državni ured za demografiju i mlade također je u postupku donošenja izmjena i dopuna Zakona o savjetima mladih kako bi se olakšalo osnivanje savjeta mladih u jedinicama lokalne uprave i samouprave koje imaju poteškoća u osnivanju.

A donošenjem izmjena i dopuna Zakona očekuje se poboljšanje statusa savjeta mladih kod predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, kvalitetnija suradnja s jedinicama lokalne i područne samouprave, te poticanje većeg broja mladih na sudjelovanje.

Savjeti mladih pokazali su se kao efikasan način kojim mladi mogu iskazati svoje prijedloge, ali i probleme te utjecati na proces donošenja odluka. Upravo zato ih je nužno ojačati te olakšati njihovo osnivanje tamo gdje ih još nema kako bi se postigla otvorenija i uspješnija komunikacija i povećala kvaliteta života mladih u lokalnoj zajednici, u skladu s njihovim potrebama.

“Nacionalni program za mlade od 2023. do 2025. te novi Zakon o savjetima mladih krovni su akti kojima Središnji državni ured za demografiju i mlade stvara uvjete za razvoj i veću participaciju mladih u Hrvatskoj.

Prepoznali smo potrebu za provedivim dokumentom koji bi uključio potrebe svih naših mladih u današnjim okolnostima, kao i novim zakonom koji bi ojačao pozitivnu praksu savjeta mladih te potaknuo veću participaciju mladih u javnom životu”, rekla je državna tajnica Željka Josić.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close