Još tri projekta mogla bi dobiti strateški status

Autor: Marija Brnić , 02. travanj 2014. u 22:00
Predsjednik Vlade Branko Grčić na čelu je Povjerenstva za strateške ulagačke projekte/PIXSELL

Dosad je bilo prijavljeno 16 projekata za ovaj status, a na današnjoj sjednici razmatrat će se najmanje tri koja su prošla proceduru.

Ni više od mjesec dana od kada je Povjerenstvo za procjenu i odabir strateških investicijskih projekata donijelo odluke o odobrenju stjecanja tog posebnog statusa za prva tri projekta, Vlada još nije, kako je propisano zakonom o strateškim investicijskim projektima, dala i konačno odobrenje za njihovo uvrštenje na Listu strateških projekata.

Slučajno ili ne, no upravo ovih dana za jedan od ta tri projekta, gradnju Kontejnerskog terminala Zagrebačka obala u sklopu projekta Rijeka Gateway, donesena je odluka o pomicanju planiranog roka gradnje za nekoliko mjeseci. Razlog, kako je objašnjeno iz Lučke uprave Rijeka, jest u kašnjenju odobrenja građevinske dozvole, koja neće biti izdana prije kraja svibnja. A upravo u takvim zastojima u realizaciji projekata označenima kao strateškima trebala bi kroz ovaj zakonski model priskakati u pomoć država, odnosno operativni timovi kojeg dobiva svaki od projekata. No, iz Vlade daju pojašnjenje kako prije formalnog proglašenja svakog od projekata i sklapanja sporazuma s investitorom operativne skupine moraju detektirati sve slabe točke i zapreke koje treba riješiti i kako je moguće ubrzati realizaciju ulaganja.

"Svaka investicija je zasebna, svaka traži različite procedure za otklanjanje zapreka. Stoga je rad operativnih skupina više od pola posla prije Vladine odluke o odabiru strateških projekata", pojašnjavaju iz Vlade. U slučaju prva tri projekta odabrana za Listu strateških projekata, a uz Zagrebačku obalu, to su još zamjena postojećeg bloka 1 s blokom C u termoelektrani Plomin i LNG Terminal na Krku, iz Vlade pojašnjavaju da su u međuvremenu ustrojene operativne skupine za svaki projekt koje su započele s utvrđivanjem potrebnih aktivnosti i stvaranju uvjeta za konačnu oduku Vlade da projekti postanu strateški prioritet države. Prema objašnjenju novog sustava za investicije, odluka o proglašenju projekata koje predloži Povjerenstvo u Banskim dvorima usvajat će se tek nakon što operativne skupine otklone prepreke.

Rok za Vladino odobrenje u ovoj fazi postupka ubrzanja realizacije ulaganja zakon nije propisao.Prošli mjesec  Povjerenstvo za strateške ulagačke projekte, na čijem je čelu potpredsjednik Vlade Branko Grčić, nije sastajalo. Po pojašnjenju iz Vlade, zakonom je propisano da se sastaje prema potrebi, a najmanje jednom u tromjesečju. No, upravo je za danas, kako doznaje Poslovni dnevnik, zakazana sjednica Povjerenstva, druga radna, na kojoj će se razmatrati novi prijavljeni projekti koji su prošli prethodnu proceduru i administrativnu provjeru. Iz dostupnih informacija, dosad je bilo prijavljeno 16 projekata za ovaj status, a na današnjoj sjednici razmatrat će se najmanje tri projekta koji su prošli prethodnu proceduru.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“ustrojene su operativne skupine za svaki projekt”……ali uvijek ima puno “ali”pa je sve još na putu,no bitno da ekipi uredno ide plaćica iz proračuna,a projekti ,barem neki budu kad,tad

New Report

Close