Još se čekaju Ledo, Jamnica…

Autor: Jadranka Dozan , 29. travanj 2018. u 22:01
Povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber/Sandra Šimunović/PIXSELL

Kašnjenje izvješća u javnosti se pripisuje natezanjima oko knjiženja jamstava, no u Agrokoru ih pravdaju ažuriranjem EPM-a.

Sastavnice Agrokor grupe lani su ostvarile 10 posto slabiji prihod, ali im je zbroj operativne dobiti EBITDA bio 8 posto veći nego 2016.

U odnosu na brojke iz lanjskog plana održivosti i prodaja i operativna dobit ispali su nešto slabiji. S obzirom na okolnosti zbog kojih je koncern ušao u proces restrukturiranja, rezultat 2017. izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber ocjenjuju solidnim. Predstavljajući u petak nekonsolidirani i nerevidirani izvještaj za Agrokor d.d. i Agrokor grupu istaknuli su kako su oni pripremljeni uz pretpostavku skorog sklapanja nagodbe.

Tako je negativni kapital Agrokora d.d. u odnosu na 2016. produbljen za dodatnih 9,7 milijardi, na 23,2 mlrd. kuna. Jaz je najviše povećan zbog dodatnih umanjenja vrijednosti ulaganja u ovisna društva (za 5,6 mlrd.) te umanjenja potraživanja od povezanih društava (za 2,2 mlrd.). Ovaj tjedan za krovnu tvrtku i grupu Agrokor slijedi i objava konačnih revidiranih izvještaja, dok se revidirana izvješća operativnih kompanija koncerna očekuju kasnije tijekom svibnja.   

Dok se u javnosti to pripisuje natezanjima oko načina knjiženja jamstava, u Agrokoru kašnjenje objašnjavaju ažuriranjem tzv. Entity Priority modela (EPM) i željom da "pretpostavke korištene u financijskim izvješćima budu u skladu s najboljim dostupnim procjenama". Peruško uporno ponavlja da su se oko pitanja jamstava konzultirali s brojnim pravnim i revizorskim stručnjacima, a koji će iznos knjižiti pojedina kompanija, kaže, određuje EPM.

 

5,6 mlrd.

kuna lanjska su umanjenja ulaganja u ovisna društva

Predloženi model trenutno proučava konzultantska kuća koja nije radila na njegovoj izradi. Peruško je komentirao i rješenje Visokog trgovačkog suda kojim je VTS prihvatio žalbe 10-ak vjerovnika vezane uz formiranje stalnog vjerovničkog vijeća. Oni su se usprotivili kriterijima razvrstavanja vjerovnika u pet skupina na način kako je to bivši povjerenik Ane Ramljak predložio, a Trgovački sud potvrdio. Ukidanje odluke TS-a, međutim, Peruško ne vidi kao problem, dapače. Iako su podnositelji žalbi problematizirali neka druga pitanja i skupine, odluku VTS-a on zapravo tumači dobrodošlom.

U njoj vidi put za deblokiranje postupka formiranja SVV-a, u prvom redu u smislu činjenice da je zbog osporavanja tražbina imateljima obveznica ta skupina (B) već mjesecima 'prazna'. Peruško kaže kako će veoma brzo ponuditi dodatna pojašnjenja vezana uz (srodne) gospodarske interese za određivanje klastera vjerovnika. Za to će, kaže, biti spremni već idućeg tjedna pa to sudsko rješenje neće ugroziti proces nagodbe "ni u proceduralnom ni u sadržajnom aspektu". 

Kad je riječ o poslovnim rezultatima, ostvarenih 43,4 milijarde kuna prihoda je oko 4,7 mlrd. slabije nego 2016., a u odnosu na plan održivosti 260 milijuna kuna manje. EBITDA je s 1,7 mlrd. kuna u 2016. lani povećana na 1,83 mlrd. no planirano je bilo 1,9 milijardi. Bolje i od 2016. i od planskih veličina za 2017. lani je poslovala divizija Hrane s 9,2 mlrd. prihoda te 1,2 mlrd. EBITDA (11% iznad plana i 7% više nego 2016.).

Maloprodaja i veleprodaja je imala 12-postotni pad prihoda (na 31,16 mlrd.) prema godini prije te 4% podbačaja u odnosu na plan. I projekcije EBITDA-e za tu grupu (541 milijun kuna) pokazale su se preoptimističnim (18%), no ostvarenih 446 milijuna više je nego 2016. Poljoprivreda je prihodima premašila plan 3%, ali 3 mlrd. kuna prodaje je 800 milijuna slabiji skor nego 2016. U tom poslovnom segmentu ostvarenih je 210 mil. kuna operativne dobiti 30% ispod plana (dijelom zbog pripajanja Vinke PIK Vinkovcima), a u odnosu na 2016. to je 20-ak mil. kuna slabije ostvarenje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close