Još samo danas prijava e-maila u Sudski registar

Autor: Marija Brnić , 31. kolovoz 2020. u 05:33
Foto: Pixabay

To je prvi korak za pristup sustavu e-komunikacija, a iz Ministarstva podsjećaju i da je smisao upisa lakši pristup poslovnih partnera.

Prije nešto više od mjesec dana na domaćoj poduzetničkoj sceni povela se rasprava oko obveze upisa adrese elektroničke pošte u Sudski registar, koju nalaže država, a sporan je bio slučaj jednog poduzetnika koji se žalio da mu je prijava naplaćena, iako je predviđeno da ona bude besplatna.
To je razriješeno, a upravo istječe i rok u kojem je predviđeno da se obave upisi e-mail adresa. Prema zakonima o sudskom registru i o parničnom postupku iz prošle godine, upise treba obaviti do 1. rujna, što znači da oni koji to još nisu učinili imaju priliku adresu u registar javiti još danas, u ponedjeljak 31. kolovoza.

Smanjivanje troškova
Unos elektroničke adrese ranije se kod registracije od poduzetnika nije tražilo, no sada je to ujedno prvi korak za pristup informacijskom sustavu e-komunikacije i svi koji ne registriraju službeni e-mail ne mogu elektronički komunicirati sa sudovima, odvjetnicima i javnim bilježnicima, što uvelike smanjuje troškove i olakšava komunikaciju.
Na upit koliko je poduzeća dosad ispunilo obrazac i unijelo u registar svoju adresu elektroničke pošte, iz Ministarstva pravosuđa ukazali su na to da se ta obveza odnosi na one subjekte koji su osnovani nakon stupanja na snagu izmjena zakona o sudskom registru, odnosno od 20. travnja prošle godine.
Od tada do kraja prošlog tjedna zabilježen je upis 17.886 novoosnovanih subjekata u sudskom registru. No, napominju iz Ministarstva i da se pravo upisa e-mail adrese može zatražiti neovisno o datumu nastanka.

Pravi smisao
Zahtjev za upis adrese može se podnijeti poštom, osobno, te naravno elektroničkim putem, pri čemu se zahtjev potpisuje naprednim elektroničkim potpisom ovlaštene osobe za zastupanje, a Trgovački sud potom dostavlja rješenje o izvršenom upisu.
Oni koji tu obvezu ne ispune dobit će opomenu, no sankcije za neispunjavanje nisu predviđene. Međutim, svi koji adresu ne unesu u registar ne mogu dalje zatražiti pristup informacijskom sustavu e-komunikacije, a iz Ministarstva pravosuđa napominju da je smisao upisa adrese i u tome da poslovni partneri te sve ostale zainteresirane osobe uvidom u sudski registar mogu doći do podatka o adresi elektroničke pošte subjekta upisa.

Komentirajte prvi

New Report

Close