Za Hrvatsku već dostupno 355 milijuna eura koja se moraju iskoristiti do kraja 2022. godine

Autor: Ana Blašković , 16. siječanj 2020. u 14:45
Foto: Getty Images

Dosad je do poduzetnika put pronašlo 115 milijuna eura, a u EIB-u se nadaju da će do kraja 2022. biti plasirano sve.

Talijanski Unicredit, vlasnik Zagrebačke banke, dogovorio je s Europskim investicijskim fondom jaču potporu i lakši pristup financiranju inovativnih poduzetnika u regiji srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku. Garancijska shema omogućit će mobilizaciju pola milijarde eura svježeg novca za oko 1300 inovativnih malih i srednjih tvrtki u devet zemalja pa će raspoloživa financijska injekcija dosegnuti iznos od milijarde eura. 

"Ovim novim ugovorom Unicredit će putem svojih devet banaka i šest leasing društava diljem srednje i istočne Europe ponuditi dodatno financiranje u vrijednosti 500 milijuna eura inovativnim poduzećima u Hrvatskoj, BiH, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji", istaknula je talijanska banka.  Garancijska shema InnovFin nije nepoznata domaćim tvrtkama i bankama. Od sredine 2016. do danas EIF je, u kontekstu InnovFin SME Guarantee Facility-ja, potpisao 6 garancijskih ugovora vrijednih 355 milijuna eura, od čega se 200 milijuna eura odnosi na Erste, po 55 milijuna na Zagrebačku banku i Unicredit leasing, 25 milijuna na PBZ te 20 milijuna na državnu razvojnu banku.

Dosad je do poduzetnika put pronašlo 115 milijuna eura, a u EIB-u se nadaju da će do kraja 2022. biti plasirano sve. "Ovisno o brzini hrvatskih financijskih institucija koje su sklopile sporazum s EIF-om koliko će u zadanim rokovima iskoristiti sredstava jer će one brže dobiti više sredstava. Isto tako, šaljem poruku poduzetnicima koji imaju bilo koju od inovativnih komponenti da se jave našim partnerima u Hrvatskoj kako bi se potpora inovativnom poduzetništvu što bolje iskoristila i rezultirala rastom ukupnog hrvatskog gospodarstva i povećanjem zapošljavanja i otvaranjem novih radnih mjesta", kaže voditelj EIB-ovog ureda u Zagrebu Anton Kovačev.

S najvećim iznosom jedan od najaktivnijih zajmodavca je Erste banka koja s Europskim investicijskim fondom surađuje  od 2017., a zbog velikog interesa u dvije godine iskorištena je kompletna tranša od 100 milijuna eura. U rujnu 2019. uslijedila je nova, jednako vrijedna, tranša čija se sredstva moraju iskoristiti do 2021. godine. Garancijska shema predstavlja 'win-win' situaciju za sve uključene; banci je zbog garancije niži rizik pa klijentu može ponuditi nižu kamatnu stopu od redove ili imati labavije zahtjeve za kolateralom.

Iz EIB-a poručuju da svaki kreditor, u njima individualno zadanom roku, no ne kasnije od prosinca 2022., može odobravati kredite ili financijske leasinge prema poduzećima s najviše 499 zaposlenih. Svaki od zajmova EIF garantira po stopi od 50 posto, odnosno preuzima polovicu ukupnog rizika za koliko banka smanjuje kamatnu stopu. "S time na umu, te zbog garancijske zaštite EIF-a, poduzetnici mogu postići bolje uvjete financiranja uz nižu kamatnu stopu. Također se nadamo da garancijska shema potiče financijske institucije da pruže financiranje onima koji bez ove garancije kredite uopće ne bi dobili", kažu u EIB-u.

Rokovi i kamate
U Ersteu pojašnjavaju, da kao potpisnica ugovora s EIF-om, banka izdaje InnovFin garanciju na portfelj kredita mikro, malom i srednjem poduzetništvu koja omogućuje da inovativnim poduzetnicima osigura kredite i zakupe u vrijednosti od 100 milijuna eura. Pritom krediti poduzetnicima mogu biti dugoročni, revolving, za obrtna sredstva ili financijski leasing u iznosu od 25.000 do 7,5 milijuna eura.

Rok otplate je od 12 mjeseci do 10 godina, uz fiksnu ili promjenjivu kamatu, a valuta kredita može biti u eurima, dolarima ili kunama.  Premda se u financijskim krugovima mogla čuti skepsa o razmjerima i broju inovativnih tvrtki u zemlji koja za istraživanje i razvoj izdvaja mizernih 0,86 posto BDP-a, čini se da je trik u definiranju "inovativnosti".  "Da bi bili prihvatljivi, poduzetnici moraju biti u skladu s jednim od 14 inovacijskih kriterija koji će uskoro biti prošireni na područje digitalizacije poslovanja", najavljuju u Luxembourgu. 

Tko ima šansu?
Za korporativni segment Erstea to podrazumijeva inovativni proizvod, unapređenje poslovnih procesa (ili usluga), korištenje najnovije tehnologije za ulaganja u rast i razvoj poslovanje. Inovativnima smatraju se i brzorastuće tvrtke, one s inovacijskim potencijalom koje dobivaju potpore, nagrade ili registriraju patente, kao i one sa značajnim troškovima u istraživanju i razvoju inovacija.

U UniCreditu kažu da je zahvaljujući instrumentu InnovFin SMEG, više od 350 klijenata već je dobilo potporu za razvoj projekata. Na naš upit koliko je među njima domaćih poduzetnika i ima li najveća banka na standbyu već spremne inovativne tvrtke za novu tranšu, iz Zagrebačke banke nisu  odgovorili.

Komentirajte prvi

New Report

Close