Još ništa od oporavka avioprijevoza

Autor: Darko Bičak , 10. kolovoz 2020. u 22:00

Zaredala otkazivanja letova za hrvatske destinacije, grčki Aegean posljednji u nizu.

Mada se očekivalo da će se tijekom srpnja i kolovoza međunarodni zračni promet u Hrvatskoj, posebice onaj sezonski, uglavnom oporaviti od lockdowna tijekom proljeća i ranog ljeta, prema svemu sudeći za to će morati pričekati narednu godinu.

Negativan trend

Najnoviji primjer je veliki grčki operater, Aegean, koji se spominjao i kao opcija za preuzimanjem Croatia Airlinesa, koji je prije koji dan prelomio i nakon nekoliko odgoda početka letenja otkazao sve letove za Zagreb, Split i Dubrovnik u 2020. Hrvatska neće biti potpuno odsječena od Grčke jer će hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines nastaviti, dok to epidemiološke i poslovne mogućnosti budu dopuštale, povezivati Zagreb preko Dubrovnika s Atenom i to, prema sadašnjom frekvenciji, triput tjedno.

Nekoliko dana prije Aegeana, i španjolska niskobudžetna kompanija Volotea je otkazala letove iz Dubrovnika i Splita za Atenu do kraja ljetnog reda letenja. Prošlog tjedna je i Air Serbia iz prodaje povukla karte za linije iz Beograda prema Puli i Zadru, a već prije je otkazana istovjetna linija prema Rijeci.

Srpska kompanije leti trenutno prema Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, no linije, što iz poslovnih, a što iz epidemioloških razloga, nisu redovite.

British Airways je pak obnovio svoje operacije prema Hrvatskoj još sredinom srpnja – Zagreb, Split i Dubrovnik, a Pula je krenula 1. kolovoza.

Irski nacionalni zrakoplovni prijevoznik Aer Lingus obnovio je promet prema Hrvatskoj u drugoj polovici srpnja, ali prema samo jednom hrvatskom odredištu od tri prema kojima je irski prijevoznik letio. Linija Dublin – Split će biti u prometu tri puta tjedno, odnosno jedan let tjedno manje nego što je bilo najavljeno. Letovi prema Dubrovniku i Puli nisu u ponudi do kraja kolovoza.

Croatian aviation prenosi da je Hrvatska i dalje najbolje povezana s Frankfurtom te je prošlog tjedna bilo dostupno čak 5920 sjedala na 36 letova. Prošlog tjedna na relaciji Frankfurt-Split bilo dostupno ukupno 1956 sjedala, a na onoj za Zagreb 1752. Dubrovnik je s Frankfurtom bio povezan kapacitetom od 1336 sjedala, a Zadar sa 636 u oba smjera.

Kada se pogledaju rezultati hrvatskih zračnih luka za srpanj i za prvih sedam mjeseci, vidljivo je kakvu štetu je napravio Covid-19. Zagreb je u srpnju imao 78.070 putnika, a lani u istom mjesecu 366.242. Split je prošlog mjeseca “otpremio” 171.815 putnika, a u srpnju 2019. njih 723.048. Najveći pad ima Dubrovnik koji bilježi 59.133 putnika, a lani ih je bilo 455.590.

Drastičan pad prometa

Ukupno su, u prvih sedam mjeseci 2019. tri spomenute zračne luke ostvarile promet od čak 5,3 milijuna putnika, dok je ove godine brojka tek iznad jednog milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close