‘Još nije spriječen rad ilegalnih online kladionica’

Autor: Poslovni dnevnik , 14. siječanj 2019. u 21:59
Matea Mateković, predstavnica HUZIS-a

Hrvatska udruga za igre na sreću opet poziva državne institucije da povedu računa o onima koji, tvrde, ne plaćaju porez.

Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS) upozorila je u ponedjeljak na problem djelovanja ilegalnih stranih online kladionica u Hrvatskoj koje posluju i promoviraju se bez sankcija.

"Iako postoje mehanizmi kojima se takvi priređivači mogu blokirati u RH te bi se time smanjila stopa ilegalnog maloljetničkog klađenja, nadležne institucije ne poduzimaju potrebno da bi se spriječilo njihovo poslovanje.

Ilegalne strane online kladionice promoviraju se pomoću IPTV platformi koje pružaju mogućnost oglašavanja na vodećim nacionalnim TV brendovima, iako je to zakonom zabranjeno", stoji u priopćenju HUZIS-a.

Ti priređivači, tvrdi se, pozivaju na klađenje preko IPTV-a, a dosad nije naplaćena nijedna kazna propisana od 50 do 500.000 kuna. Pozivaju stoga nadležne institucije da spriječe poslovanje i promociju ilegalnih online kladionica.

To HUZIS-u nije prvi put da apelira, lani u ožujku primio ih je i ministar financija Zdravko Marić, obećavši "da će se struka pozabaviti problemom stranih te visokim porezima koji su uzrok odljeva proračunskih sredstava".

Domaći priređivači igara na sreću ukupno godišnje uplate u državni proračun više od milijardu kuna. Plaćaju i mjesečnu naknadu od 5% od ukupne uplate te uplaćuju državi porez na sve dobitke od klađenja koji iznosi 10-30%.

Istovremeno, u Hrvatskoj godišnje 3-3,5 milijardi kuna odlazi u ilegalne strane online kladionice. 

Komentirajte prvi

New Report

Close