Još jedan hrvatski grad čeka drastično poskupljenje vode? U Vodovodu izračunali da im je struja skuplja čak – četiri i pol puta

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2022. u 09:55
Foto: Unsplash

Izbora baš i nisu imali jer su morali prihvatiti jedinu ponudu HEP-Opskrbe, koja je značila da će struju u sljedećih 12 mjeseci platiti gotovo 31 milijun kuna, dok je dosad taj trošak bio 6,9 milijuna godišnje.

Broj lokalnih zajednica kojima je električna energija poskupjela i po nekoliko puta sve je veći i samo o tome jesu li im postojeći ugovori istekli prije pola godine ili mjesec dana ovisi je li taj račun veći za dva, tri ili četiri puta. Skuplji energenti znače da će se sve teže financirati lokalna rasvjeta, grijanje škola ili županijskih bolnica, dječjih vrtića, domova za starije i nemoćne. Posljednjih tjedana aktualno je pitanje cijena vode u javnim vodoopskrbama, opet kao posljedica poskupljenja električne energije, javlja Novi list.

U pojedinim je gradovima, primjerice u Otočcu, voda već poskupjela, dio lokalne samouprave tek kalkulira kako će se i koliko višestruko poskupljenje električne energije preliti na cijene vode. Oni koji o tome još nisu donijeli odluku čekaju Vladine jesenske mjere koje bi lokalnim vlastima i njihovim ustanovama i tvrtkama, među kojima su i javni vodovodi, trebale pomoći da trošak što manje preliju na potrošače, među kojima nisu samo kućanstva, nego i industrija i obrti, a u nekim krajevima i poljoprivrednici koji tako dobivaju vodu za navodnjavanje.

S odlukom će, čini se, pričekati i u Rijeci, gdje je komunalno društvo Vodovod i kanalizacija dogovorilo kupnju električne energije za budućih 12 mjeseci, po cijeni koja je četiri i pol puta veća od one koju su plaćali u posljednje dvije godine. Izbora baš i nisu imali jer su morali prihvatiti jedinu ponudu HEP-Opskrbe, koja je značila da će struju u sljedećih 12 mjeseci platiti gotovo 31 milijun kuna, dok je dosad taj trošak bio 6,9 milijuna godišnje.

“S obzirom na već objavljenu informaciju kako Vlada RH ima ideju kako dugoročno i održivo riješiti problem s povećanjem cijene energenata, KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. će sačekati te eventualne mjere za prevladavanje poteškoća u novim uvjetima poslovanja unatoč tome što upravo trošak električne energije najviše utječe na ukupne rashode KD-a Vodovod i kanalizacija d.o.o, a time i utvrđivanje cijene vodnih usluga”, poručili su iz Grada. Dodaju i da poskupljenje električne energije generira i poskupljenje svih ostalih zavisnih sirovina i energenata, a u konačnici i cijene vodne usluge zbog čega gradovi i općine najavljuju poskupljenje vode.

Komentirajte prvi

New Report

Close