Još četiri godine za sve ugovorene investicije

Autor: Marija Brnić , 15. siječanj 2020. u 22:00
Ministar državne imovine Mario Banožić/SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL

Općinsko vijeće Župe dubrovačke krajem 2019. izmijenilo je UPU i stvoreni su preduvjeti za stavljanje u funkciju objekata.

Hotelima Dubrovačka rivijera Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju još jednom je produljilo rok za ispunjenje obveza temeljem kupoprodajnih ugovora iz privatizacijskih procesa za hotele Mlini i Srebreno. 

Riječ je o slučaju koji traje od 2004., a u kojemu je od privatizacije proteklo više od desetljeća za rješavanje donošenja prostornih i urbanističkih planova, te rješavanje  sporova oko vlasništva, odgađan rok za dokapitalizaciju i ulaganje i u objekte, no te su obveze ispunjene prije nekoliko godina, još u vrijeme dok je većinski vlasnik kupca HUP-a Zagreb bio Anđelko Leko.  

Konzervatorske smjernice
Ostale su, pak, i nakon što je HUP preuzela Maistra Adris grupe, neispunjene obveze ulaganja u dvije nekretnine, vilu Jadranka i Češke banje, a za koje, prema zahtjevu CERP-u za produljenjem roka za ispunjenje obveza, još stoje iste zapreke. U slučaju Vile Jadranka čekalo se pravomoćno rješenje sudskog postupka o kojemu je ovisilo i podnošenje zahtjeva za uknjižbu i dobivanje potrebnih dozvola, a za ulaganja u Češke Banje potrebe su konzervatorske smjernice jer je riječ o objektu koji ima status zaštićenog kulturnog dobra.

U međuvremenu je uklonjena još jedna od prepreka, jer je Općinsko vijeće Župe dubrovačke krajem 2019. izmijenilo Urbanistički plan uređenja, te su stvoreni preduvjeti za stavljanje u funkciju objekata. Predviđeno je da obnovljena Jadranka bude objekt ugostiteljsko – smještajnog tipa, a za Češke banje, koje će biti ugostiteljski objekt, UPU predviđa i uređenje kupališta.  

Mali iznos
Budući da su posrijedi okolnosti na koje sam kupac ne može utjecati, Upravno vijeće CERP-a na čelu s ministrom državne imovine Mariom Banožićem odobrilo je dodatnih 48 mjeseci za posljednje ulaganje iz ovog privatizacijskog procesa. No, riječ je o malom iznosu u odnosu na ukupan iznos kojeg je kupac s državom ugovorio investirati u ove hotelske komplekse devastirane još u Domovinskom ratu – 5,8 milijuna kuna, tek nešto više od 1% ukupnog iznosa.

Komentirajte prvi

New Report

Close