Jeftinijim plinom građani godišnje štede oko 200 kn

Autor: Darko Bičak , 18. veljača 2020. u 22:00
Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić/JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Zna se da će HEP Plin u maloprodaji kupcima u Osijeku smanjiti cijenu plina za 5,2%, ostali operateri još kalkuliraju.

Hrvatska elektroprivreda će od 1. travnja ove godine plinskim operaterima u Hrvatskoj u domeni obvezne javne usluge, njih 30-ak, smanjiti veleprodajnu cijenu plina za 8,1%.

Kako su objavili iz HEP-a, cijena plina će za razdoblje naredne plinske godine, koja traje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2021., iznositi 0,1825 kn/kWh.

Iz nacionalne elektroprivrede, koja je odlukom Vlade od 2014. umjesto Ine postala glavni veletrgovac plinom za segment javne usluge, odlučili smanjiti cijenu zbog odobrenja regulatorne agencije HERA-e koja im je dopustila da cijenu spuste za tri posto, a procjene kretanja globalnog tržišta plina za naredno razdoblje su takve da su u HEP-u odlučili smanjiti za dodatnih 5,1 postotnih bodova, a čime se došlo do vrijednosti od 8,1 posto.

Sigurnost opskrbe
“Možemo jamčiti da ćemo visoku razinu usluge i sigurnosti opskrbe zadržati do kraja razdoblja za koje smo imenovani opskrbljivačem na veleprodajnom tržištu. Veseli nas što smo, zahvaljujući povoljnim kretanjima na tržištu plina, a sagledavši utjecaj na projicirani poslovni rezultat HEP-a u idućem razdoblju, mogli odrediti nižu cijenu plina u odnosu na maksimalnu koju je postavila HERA”, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Barbarić

Sagledavši utjecaj na poslovni rezultat, mogli smo odrediti nižu cijenu plina.

No, niža veleprodajna cijena ne znači i da će cijena za krajnje korisnike, kućanstva, biti niža za 8,1% ili bilo koji drugi postotak.

Više od 30 operatera
Iz HEP-a ističu da će kupcima njihove tvrtke kćeri, HEP Plina sa sjedištem u Osijeku, cijena plina od 1. travnja biti smanjena za 5,2%, a što bi kupcu s prosječnom godišnjom potrošnjom od 15.000 kWh, trošak za plin na godišnjoj razini smanjilo za 243 kune.

Iz najvećeg plinskog operatera u Hrvatskoj, Gradske plinare Zagreb – Opskrba, priznaju da još nemaju nikakvih kalkulacija cijene za narednu plinsku godinu.

“Sukladno Zakonu o tržištu plinom, opskrbljivač u javnoj usluzi može samostalno nabaviti plin na tržištu. GPZ-Opskrba je trenutno u postupku prikupljanja ponuda za opskrbu plinom u javnoj usluzi. Zakonski rok za provedbu navedene aktivnosti je do 1. ožujka. Nakon provedenog postupka potpisat će se ugovor s najpovoljnijim ponuđačem energenta”, kazao nam je Davor Šestan, glasnogovornik GPZ-Opskrbe.

Niti od drugih kontaktiranih plinskih operatera nismo dobili ikakvu procjenu buduće cijene plina za kućanstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close