Jeftiniji plin i otkazi uvjeti mirovinaca za dokapitalizaciju

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 12. svibanj 2014. u 22:00
Mirovince navodno smeta i utjecaj sindikalca Željka Klausa na odluke u kompaniji/N. Čutuk/PIXSELL

Mirovinski fondovi postavili čvrste uvjete za povećanje kapitala kutinskog gubitaša nakon što ih je prošle godine država izigrala.

Kroz tjedan dana održava se skupština Petrokemije kada bi se trebala donijeti odluka o dokapitalizaciji posrnule kutinske kompanije, a svježi novac trebali bi dati mirovinski fondovi.

No ovaj puta su oprezniji, jer država nije ništa od traženog učinila nakon prošlogodišnje dokapitalizacije, pa stoga su postavili čvrste uvjete. Tako je prvi uvjet za dokapitalizaciju, koji ističu mirovinski fondovi, niža cijena plina, o čemu država još uvijek pregovara s Inom, a vjerojatno neće biti  gotovi prije utvrđivanja datuma za potrebno povećanje kapitala, kaže nam sugovornik blizak kompaniji. Još uvijek postoji uvjerenje da će Ina, bez obzira na zategnute odnose s Vladom, popustiti i smanjiti cijenu plina, jer je Petrokemija najveći pojedinačni kupac plina.

Drugi (pred)uvjet za dokapitalizaciju je smanjenje broja radnika. Kako je pokazala nedavno provedena anketa taj bi se uvijet mogao kudikamo lakše ispuniti. Naime čak 510 radnika Petrokemije izrazilo je mogućnost odlaska iz kompanije ove godine, a otpremnina bi im trebala biti osigurana novcem od dokapitalizacije. Međutim mirovinski fondovi tu ne staju pa još traže i mogućnost privremenog gašenja proizvodnje u tvrtki kada je ona neisplativa zbog cijene plina ili gnojiva na tržištu. Osim toga, navodno žele i manji utjecaj sindikaliste Željka Klausa na odluke u kutinskoj kompaniji. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kao uspješna tvrtka vjerujem da otpremnine neće biti izračunate po zakonskom minimumu. Kada se pale pare budućih umirovljenika RH, tko te pita.

a otpremnina bi im trebala biti osigurana novcem od dokapitalizacije.
Koliko to dokapitalizacija onda mora biti?

New Report

Close