Jednakost rada – ličku siranu i farmu vode dva bračna para

Autor: Marta Duić , 27. srpanj 2020. u 22:00
Složne sestre Milana Mileusnić i Ana Todorić, jedna je glavna u sirani, druga u prodaji

Sve se proizvodi blizu farme. Ove godine započeli su širenje na tržnice po Zagrebu i okolici te Zadru, imaju i dostavu.

Vedrine, mala obiteljska sirana nalazi se usred Like ispod Vaganskog vrha, na Vedrinama odakle, i ime ovog obiteljskog biznisa. Bave se proizvodnjom tradicionalnih ličkih mliječnih proizvoda s 5 do 6,3 posto mliječne masti, a u ponudi imaju ličku kisel’nu, basu, škripavac, svježi sir i vrhnje, kuhane sireve s raznim začinima te vareniku (mlijeko), čvrsti jogurt, tekući jogurt i voćne jogurte.

“Mala smo obiteljska sirana iz okolice Gospića, farmu imamo već nekoliko godina, a s preradom mlijeka krenuli smo prije godinu dana. Radimo sve obiteljski, ja sam zadužena za prodaju i komunikaciju s kupcima, sestra Milana Mileusnić je glavna u sirani, šogor na farmi, a moj suprug vozi dostave.

Sve skupa na farmi i u sirani imamo zaposlenih desetak ljudi. U kojekakvim komplikacijama s otkupom mlijeka odlučili smo se na preradu našeg mlijeka i to nam je sada glavna djelatnost”, objašnjava Ana Todorić iz sirane Vedrina.

Rast prodaje

Ove godine započeli su sa širenjem na tržnice u Zagrebu i okolici, te u Zadru. Nažalost, kao i mnogima, pandemija koronavirusa im je poremetila planove, no ni to ih nije spriječilo u plasmanu proizvoda. Todorić se pohvalila kako im je unatoč svemu u tom periodu prodaja rasla.

5 - 6,3

posto mliječne masti imaju proizvodi Vedrina, većina su tradicionalni lički

“Kada je došla korona ostali smo bez prodajnih mjesta skoro preko noći. Organizirali smo se vrlo brzo za dostave, preko nekih sad već dobro poznatih grupa na društvenim mrežama smo se oglasili i krenuli. Možemo sa zadovoljstvom reći da nam je prodaja porasla, dva puta tjedno smo dostavljali u Zagreb, a to nam i je i dalje praksa”, kaže Todorić.

Brzo prepoznata kvaliteta

Na tržištu imaju 20-ak proizvoda, a najtraženije je svakako mlijeko, koje je kako kaže Ana, po mnogočemu jedinstveno u Hrvatskoj. Proizvode sirane Vedrine osim na tržnicama i preko društvenih mreža, prodaju i u trgovinama zdrave hrane kao što su Mrkvica, Dućkas, trgovina MI.

“Kao i u svakom poslu, počeci su teški i mi smo bili samo jedni od mljekara u očima kupaca, no neočekivano brzo ljudi su zaista prepoznali kvalitetu.

Najviše prodajemo svježe mlijeko i jogurte, iako škripavac i sir vrhnje ne zaostaju. Zasad su naša prodajna mjesta tržnice, ali svakako bi bilo lijepo imati i trgovinu sa svojim proizvodima”, otkriva planove Todorić. Mlijeko je isključivo njihovo, a prerađuju sve što imaju, ovisno koliko krava je u mužnji u danu.

“Sve se proizvodi blizu farme, kod Gospića. Iako nam je teško planirati išta u ovo ludo vrijeme, svakako se trudimo svakim danom biti što bolji, slušati potrebe kupaca, a najvažnije nam je zadržati kvalitetu”, poručuje Todorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close