Zagrebačka Vlaška postaje ulica etno hrane. Na malom prostoru, smjestio se cijeli niz specijaliziranih trgovina – kineski Asia Market, potom Ruske delicije, ukrajinski Boršč, trgovina turskim slatkišima Lokum, te Pekinška patka, koju vlasnik opisuje kao “međunarodni mini market”, s hranom iz cijelog svijeta. Dinamična je to scena, donedavna je na početku Vlaške ulice bio i iranski dućan Karavansaraj, koji je zatvoren. Nestale su i trgovine japanskim, odnosno korejskim specijalitetima, smještene u istom kvartu, no stalno dolaze nove – uskoro se u Vlaškoj, pokraj Pekinške patke, otvara dućan s afričkom hranom.
Među najstarijima su Ruske delicije, Anastazija Knežević otvorila ih je 2013. Par desetaka metara dalje, također u Vlaškoj ulici, prethodno je postojao još jedan ruski dućan, ali taj nije uspio. Anastazija kaže da je i sama nakon dvije godine došla u dilemu isplati li se nastavljati, no ustrajala je, posao se uhodao i sada u svom dućanu nudi više od 400 artikala. Vlasnica inzistira da u dućanu rade Ruskinje, jer želi goste upoznati i s ruskom kulturom, gastronomijom, običajima, a hranu se može i degustirati. Rođena je u Kemerovu, sibirskom gradu poznatom po izvozu ugljena i – pinjola. Nakon što joj se majka preudala za jednog Hrvata, angažiranog na tamošnjem gradilištu, kao desetogodišnja djevojčica je početkom 90-ih doselila u Podravinu. Kasnije je u Zagrebu diplomirala marketing i financije. Radeći za jednu rusku energetsku kompaniju puno je putovala po Europi i shvatila da po svim europskim metropolama postoje ruski dućani – osim u Zagrebu. “Ruska je kuhinja vrlo specifična, negdje između francuske i japanske, jer koristimo puno povrća, ali i morske alge”, kaže vlasnica. U njezinom se dućanu, uz ruske klasike kao što su čaj i votka, prodaju ukiseljene gljive, pa baby patišoni (male marinirane tikvice), potom ravioli punjeni govedinom, med od heljde, korejska salata od mrkve, adžika (ajvar s Kavkaza), hren s ciklom, kao i marinirane rajčice, koje se moraju naći na svakoj ruskoj trpezi. Tu je i senf, za koji Anastazija tvrdi da je ljut kao japanski vasabi. Prodaju i Borodinski raženi kruh koji – kaže Anastazija – mora biti ljepljiv i kiselo – sladak. Rusi jako vole majonezu, nju stavljaju u razna jela – gusta variva, pečeno meso, salate, no hrvatska im varijanta tog jela nije po guštu, pa dolaze u Ruske delicije po okus na koji su navikli. Također, Rusi vole slatko i ne podnose kiselo. Ovdašnji ukiseljeni kupus prekiseo je za njihov ukus. Oni svoju kapustu ne konzerviraju u octu, nego u slatko-slanoj salamuri u koju dodaju i jabuke, a hrskaviji je i tvrđi od hrvatskog, jer se kraće drži u takvom rasolu.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Sretno i svaka čast!
Uključite se u raspravu