Jedna hrvatska županija u top 10 malih europskih regija budućnosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. veljača 2024. u 13:07
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL

Analizirano je 330 europskih gradova podijeljenih prema broju stanovnika u pet skupina – najveći, veliki, srednji, mali i mikro gradovi, kao i 141 europska regija podijeljena u tri skupine – velike, srednje i male regije.

Krapinsko-zagorska županija (KZŽ) šesta je u kategoriji malih europskih regija budućnosti 2024. godine na fDi Intelligence ljestvici Financial Timesa, a župan Željko Kolar u petak je izjavio da je to rezultat kontinuiteta, upornosti, jasne strategije i vizije.

Analizirano je 330 europskih gradova podijeljenih prema broju stanovnika u pet skupina – najveći, veliki, srednji, mali i mikro gradovi, kao i 141 europska regija podijeljena u tri skupine – velike, srednje i male regije. Krapinsko-zagorska županija na šestom je mjestu među deset malih europskih regija budućnosti.

“Vi možete za sebe uvijek pričati da ste dobri, da ste odlični, međutim mora vas netko drugi primijetiti, netko drugi tko je stručan, tko globalno široko vidi, ocjenjuje i procjenjuje i onda kada dobijete takvo priznanje, onda ono ima svoju težinu”, rekao je Kolar.

Krapinsko-zagorska županija odabrana je u top 10 europskih malih regija budućnosti, prema strategiji privlačenja ulaganja ili investicija.

“To je veliko priznanje za nas kao regiju, za naše gospodarstvenike, poduzetnike i obrtnike, za naš obrazovni sustav, za županiju kao instituciju i sve nas koji radimo na tome da stvaramo uvjete za mogućnost što lakšeg i jednostavnijeg investiranja na području naše županije, istovremeno pazeći na to da budemo energetski učinkoviti, ekološki osviješteni. Dakle zeleno i digitalno, a mi smo u Zagorju rekli i pametno”, izjavio je Kolar.

Istaknuo je da u županiji priznanje vide kao veliku šansu za dodatna ulaganja, da se Zagorje brendira i pozicionira kao županija, odnosno regija u koju su investitori dobrodošli.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić istaknula je da gospodarstvo i obrtništvo KZŽ ima dugu tradiciju.

To je izrazito dobra podloga i poziv svim investitorima koji se odluče ulagati na naše područje, da županija ima kontinuitet ulaganja u gospodarstvo u pogledu stranih investicija, uz izrazito dobre, pozitivne primjere, rekla je Mihovilić istaknuvši da je u 2022. godini gospodarstvo u KZŽ imalo 2,4 milijarde eura prihoda, a rast investicija bio je 30 posto bruto.

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša naglasila je da se strategija županije temelji na šest glavnih stupova – razvoju talenata, međunarodnom povezivanju, podupiranju inovacijskog procesa, dodatnoj strateškoj i sektorskoj fokusiranosti, specifičnim inicijativama i samom geografskom položaju.

“Sve se to nalazi pod zajedničkom kapom inicijative koju smo pokrenuli prošle godine ‘Invest in Zagorje’ u koju su ugrađene nove i moderne virtualne tehnologije”, dodala je Matuša.

Komentirajte prvi

New Report

Close