Jedini proizvođač maski u stečaju: ‘Ne možemo nabaviti nijednu’

Autor: Poslovni.hr , 25. veljača 2020. u 09:27
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Krizni stožer jučer je poručio i da maske ne pružaju zaštitu od infekcije, budući da su se pojavile informacije o nestašici zaštitnih maski.

Činjenica je da se zaštitne maske u Hrvatskoj i ne proizvode, piše Večernji.

Doduše, ne znamo ni da li se proizvode u nekoj europskoj zemlji jer se već godinama većina Europe, pa tako i Hrvatska, odlučila za uvoz iz Kine. Stoga su zaštitne maske koje kupujemo kineski proizvod, a Kina ih Hrvatskoj (a vjerujemo i drugim europskim zemljama) više ne isporučuje.

Hrvatske institucije imaju trenutačno dovoljnu zalihu, a u slučaju epidemije upitna je dostatnost posebice zbog izostanka proizvodnje. Hrvatska je imala tvrtku koja je proizvodila zaštitne maske, no ona je u stečaju. Sve ostalo je kineski uvoz, a budući da je dvojbena zaštita koju maske uopće pružaju, zbog njihove nestašice ne treba stvarati paniku.

Problem je da ne nestane maski za redoviti bolnički odnosno medicinski posao.

– Devedeset posto Europe opskrbljuje se maskama iz Kine, a još prije dva tjedna mogli ste Italiji prodati sve zalihe koje imate. Kinezi su očito svoje ljude u svijetu mobilizirali da kupuju maske i šalju ih u Kinu. Bili su i kod nas prije tri tjedna i tražili me 500 tisuća maski za Kinu. A mi iste te maske kupujemo iz Kine. Naravno, nismo to učinili – govori šef jedne od tvrtki koja maske nabavlja i distribuira u Hrvatskoj.

Češka pokreće pogon

Kako je pojasnio, imali su osmomjesečne zalihe za uobičajenu potrošnju. Hrvatske zdravstvene institucije su, međutim, kupile u deset dana pola te zalihe što znači da ih imaju na lageru i za prvi val ozbiljnih slučajeva te, kako procjenjuje naš sugovornik, za još koji mjesec opterećenog poslovanja.

– U ovom trenu ne možemo nabaviti nijednu masku. Kontaktirali smo s Češkom koja ih je nekoć proizvodila pa nam je odgovoreno da pokušavaju ponovno pokrenuti proizvodnju. Turska možda nešto proizvodi, no sigurno nam u ovom trenutku neće ništa prodati. To su proizvodi s malom dodanom vrijednosti, a Kina je jeftinija 90 posto u proizvodnji. Nisu tamo ni radni nameti ni zaštita na radu ni radnička prava na nekoj razini i cijena rada vrlo je niska i nemoguće joj je konkurirati, što nije dobro. To je problem i u svim drugim europskim zemljama – objašnjava dodajući kako nestašica zasigurno slijedi i u nekoj drugoj medicinskoj opremi. Za maske su iz Kine dobili odgovor da su svi kapaciteti stavljeni u službu Narodne Republike i da neće moći isporučiti proizvode ni dva mjeseca nakon što se stiša kriza.

– Možemo se opet vratiti na gaze i prati ih, da ne trpi normalan bolnički program – komentira sugovornik Večernjeg. Strah od koronavirusa evidentno raste. Uzorci petero pacijenata iz KBC-a Rijeka poslani na testiranje u zagrebačku Zaraznu bolnicu. Ondje su ranije testirali uzorke pacijenata iz Rijeke, Splita, Siska i s Rebra. Svi su negativni.

Komentirajte prvi

New Report

Close