Jedemo triput manje ribe od Portugalaca

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 17. siječanj 2018. u 14:23
Foto: Thinkstock

EUROFISH u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede analizirao konzumaciju u Hrvatskoj.

Velika većina građana Hrvatske konzumira ribu (87%), a izrazito visoki postotak konzumacije ribe zabilježen je u regiji Istra i Primorje (97%), dok je takva tendencija niža u kontinentalnim regijama Sjeverne (78%) i Središnje Hrvatske (82%). Stanovnici Hrvatske najčešće konzumiraju oslića (40%), srdelu (38%) i šarana (24%), dok je redoslijed na razini regija drugačiji. Tako u Slavoniji i Središnjoj Hrvatskoj se na jelovniku najčešće nalazi šaran, u Sjevernoj Hrvatskoj i Zagrebu prvo mjesto zauzima oslić, dok stanovnici Dalmacije i Istre te Primorja favoriziraju srdelu. Hrvatski potrošači konzumiraju ribu kod kuće jednom ili nekoliko puta tjedno (71%), s učestalijom konzumacijom jednom tjedno (44%) i s izraženijom frekvencijom u jadranskim regijama – Dalmaciji, Istri i Primorju. Za razliku od konzumacije kod kuće, riba se uglavnom konzumira izvan kuće samo nekoliko puta godišnje (75%). Prosječno kućanstvo troši manje od kilograma (45%) ili 1–2 kg (47%) ribe po obroku, što iznosi otprilike 0,4 kg po članu kućanstva.

 

87 posto

građana Hrvatske 
konzumira ribu

Navike potrošača

Rezultati su to istraživanja tržišta koje je tijekom 2017. godine provela međunarodna organizacija EUROFISH, na zahtjev i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, s ciljem dobivanja najaktualnijih podataka i spoznaja o konzumaciji proizvoda ribarstva na području cijele Hrvatske. Istraživanje, koje je objavila Uprava za ribarstvo, omogućilo je identificiranje navika, preferencija i načina konzumacije proizvoda ribarstva, te je ujedno dalo uvid u opće znanje o ribi hrvatskih potrošača. Iako je svježa riba široko dostupna u Europi, konzumacija u većini država članica Europske unije je ispod preporučenih količina. Trenutna konzumacija na nivou EU iznosi otprilike 12 milijuna tona godišnje, od čega na uvoz otpada 60%. Svjetska konzumacija ribe iznosi 20,1 kg/per capita u 2015 .

 

55,3 kilograma

ribe po stanovniku konzumiraju Portugalci

Europski poredak

Prema podacima Europskog tržišnog opservatorija za proizvode ribarstva i akvakulture (EUMOFA), europski prosjek konzumacije iznosi 25,5 kg/per capita, no postoje velike razlike između pojedinih država članica, pa tako konzumacija u Portugalu iznosi rekordnih 55,3 kg po stanovniku, dok Španjolska drži drugo mjesto s 46,2 kg.

Iako su Hrvati većim dijelom, prema mentalitetu, kulturi, načinu života i prehrani, bliski ostalim stanovnicima Mediterana, još su skromni potrošači ribe. Konzumacija ribe u Hrvatskoj je vrlo niska, te ona prema EUMOFA izvoru iznosi 18,4 kg/per capita u 2015., dok prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) konzumacija ribe kod hrvatskih potrošača iznosi od 8 do 9 kg u 2012. U 2015. godini, Hrvatska je imala ukupnu proizvodnju proizvoda ribarstva i akvakulture od 89.138 tona, te je prema podacima DZS neto izvoznik, odnosno izvozi (818,3 milijuna kuna) više ribe nego što uvozi (159 milijuna kuna) – što daje temelje za povećanje količine aktualne konzumacije ribe, stoji u istraživanju. Anketno istraživanje je provedeno tijekom ožujka 2017. u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta Prizma d.o.o. iz Zagreba, koja je provela istraživanje, dostavila statističke podatke i sudjelovala u izradi anketnog upitnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close