Jedemo skupi otpad: Hrenovke bez mesa i Nutellu od sirutke

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2017. u 11:51
Foto: Goran Jakuš / Pixsell

Najveće su razlike uočene kod pet prehrambenih proizvoda i jednog deterdženta.

Nutella na hrvatskom tržištu sadrži sirutku, slađa je i skuplja nego u Njemačkoj, HIPP kašica za bebe ima gotovo upola manje povrća, a sadržaj pilećih i purećih hrenovki Wudy uopće se ne bi smio označavati kao meso. Samo je 15 posto proizvoda u hrvatskim trgovinama cijenom i kvalitetom jednako istovjetnim proizvodima na njemačkom tržištu, dok ih je više od 50 posto skuplje ili nekvalitetnije nego u Njemačkoj, pokazalo je istraživanje provedeno na inicijativu europarlamentarke Biljane Borzan na 26 prehrambenih proizvoda i proizvoda za čišćenje i osobnu higijenu. Slična istraživanja već su provedena u drugim istočnoeuropskim državama, a i ovo posljednje potvrdilo je diskriminiranost hrvatskih potrošača u odnosu na zapadnoeuropske.

Kako piše Glas Istre, detaljnu kemijsku i senzorsku analizu kvalitete proizvoda proveli su akreditirani laboratoriji Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, HZJZ-a i ŠNZ "Andrija Štampar", a rezultate protumačili stručnjaci Hrvatske agencije za hranu. Pokazalo se da samo kod četiri od ukupno 26 ispitanih proizvoda uzorkovanih iz velikih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj i Njemačkoj nema razlike u cijeni i kvaliteti, 54 posto uglavnom je lošije kvalitete na našem tržištu, a 60 posto ih je značajno skuplje nego u Njemačkoj.

Najveće su razlike uočene kod pet prehrambenih proizvoda i jednog deterdženta. Tako su hrenovke od pilećeg i purećeg mesa Wudy na hrvatskom tržištu rađene od tzv. otkoštenog mesa koje se, prema EU propisima, ne smije označavati kao meso. Na njemačkom tržištu, naprotiv, iste takve hrenovke sadrže 62 posto purećeg mesa i pileće masti, svjetlije su i mekše. Osim toga, hrenovke za hrvatsko tržište sadrže aditive kojih u njemačkom proizvodu nema. S obzirom da se i jedne i druge proizvode u istoj tvornici tvrtke AIA u Italiji, zastupnica Borzan zaključuje da tvornica ima dvije proizvodne linije za različita tržišta. Jedina je prednost ovog proizvoda u Hrvatskoj 37 posto niža cijena.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Gospođo Borzan, ispitajte malo i kvalitetu automobila za naše tržište.

Totalno promaseno istrazivanje. Uzeli su zemlju koja ima najvecu konkurenciju u trgovini i najnize trgovacke marze, Njemacku. Recimo da su uzeli Kanadu svi bi ti proizvodi u Hrvatskoj bili znacajno jeftiniji.

Ako imate visoke cijene i nekvalitetnu robu to znaci da imate vrlo konsolidirano trziste, odnosno da mali broj trgovaca drzi veliki udio na trzistu.

Btw, Nuttela je jednako nezdrav proizvod i u Hrvatskoj i u Njemackoj je. To sto je u Njamckoj jeftinija vjerojatno znaci da vise ljudi uzima ozbiljno preporuke European Food Safety Authority (EFSA) i Svjetske Zdravstvene Organizacije.

Vaš link …

Gdje se dobro jede u hotelima su FRANCUZI ………

Nakon šibenskog akvatorija ….francuski turisti razmilili su se jadranskom obalom…pa , tako stigli
i opsjednuli neke hotele u kojima i ja rado boravim….nisu skupi, a klinci obožavaju njihove blagovaonice.. ima sadržaja ..
Kad smo neki dan slušali veče karaoka…slušam prijavili se francuzi, za opet i samo oni, pa stalno
francuzi,….prošle godine ih u Primoštenu nije bilo puno…a , gle…ove godine nahrupili i ovdje …razmišljam,
tokove migracije ovih relativno zahtjevnih turista i zaključujem da opsjedaju hotele s provjerenom
gastronomskom kvalitetom….tj. gdje se dobro jede….evo njih …..nevjerojatno…

Ja samo domaće!

New Report

Close