Jedan sektor dobio posebne upute epidemiologa: Evo kako se moraju ponašati

Autor: Poslovni.hr , 23. rujan 2021. u 08:30
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Preporuke u sprečavanju širenja COVID 19 infekcije u sezoni berbe mandarina.

U nizu pravila i ‘mjera’ koje se svako malo na različitim razinama donose s ciljem suzbijanja epidemije koronavirusa pojavile su se i upute epidemiologa beračima mandarina, piše Jutarnji list.

Kako su objavili na službenim stranicama Dubrovačko-neretvanske županije, na traženje županijskog Povjerenstva za mandarine Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uz konzultacije sa Službom za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donijela je Epidemiološke preporuke u sprečavanju širenja COVID 19 infekcije u sezoni berbe mandarina.

– Uzimajući sve specifičnosti rada u sezoni berbe mandarina osnovna podjela rada bila bi rad na otvorenom na plantažama i rad u zatvorenim prostorima u otkupnim centrima, navodi se u priopćenju u kojem se zatim iznose ‘zajedničke preporuke’ od kojih je prva – cijepljenje.

U nastavku Jutarnji list donosi te preporuke u obliku u kojem su objavljene na stranicama Županije.

Zajedničke preporuke

CIJEPLJENJE

Budući da je tijekom 2020. i 2021. godine odobreno cjepivo i krenulo se sa cjepljenjem protiv COVID 19 infekcije , kao najefikasnija mjera u borbi protiv ove bolesti, svakako prednost pri radu dati onim radnicima koji su se cjepili te poticati one koje to već nisu.

Informirati sve djelatnike o svim mjerama koje se provode u cilju sprečavanja širenja COVID 19 infekcije i pravilnom ponašanju i mjerama zaštite.

Osobe sa simptomima, oboljele osobe i osobe u samoizolaciji ne mogu sudjelovati u nikakvim aktivnostima.

Ako se prije ili u trenutku obavljanja rada osoba razboli/razvije/primijeti simptome, osoba ne dolazi ili prekida rad i ostaje/odlazi doma i telefonski se javlja izabranom liječniku radi procjene daljnjeg postupka.

Voditi dnevnu evidenciju svih radnika (ime i prezime, datum rođenja i broj mobitela/telefona)

Rad na otvorenom (plantaže mandarina)

Pridržavati se osnovnih higijenskih navika prilikom berbe (pranje ruku, fizička distanca) i sve što je navedeno u prilogu pod nazivom „Opće mjere zaštite“

Rad u zatvorenom prostoru (sortirnice)

Budući da se radi o zatvorenom prostoru gdje boravi veći broj osoba i gdje tijekom rada neminovno dolazi do bliskoga kontakta rizik od mogućeg nastanka i širenja bolesti je teško izbjeći. Kako bi donekle smanjili taj rizik preporučamo:

Pri dolasku radnika mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom

Osobe sa temp. 37,2 °C i više stupnjeva taj dan se ne uključuju u radni proces

Na vidljivom mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite

Na ulazu i na više radnih mjesta u prostoru potrebno je osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvima na bazi alkohola ne manjoj od 70 % uz istaknutu obavijest obveze dezinfekcije ruku pri dolasku i tijekom rada

Osigurati radnu odjeću zaposlenicima – robu koja se lako pere i glača

Za rad u zatvorenom prostoru na svim radilištima obvezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa. Maske mogu biti jednokratne ili višekratne (platnene koje se pravilno održavaju- peru)

Nošenje maske i na otvorenom ako se ne može održati razmak među ljudima/bliski kontakt zbog prirode aktivnosti

Nošenje rukavica nije obvezno, ali se može preporučiti s time da se redovito dezinficiraju ruke nakon skidanja

Izbjegavati kada je to moguće tijekom rada veća grupiranja osoba. Održavati fizičku udaljenost od najmanje 2 metra

Ako je moguće organizirati rad u više smjena s time da između smjena bude stanka u trajanju od najmanje od pola sata koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora

Poštivati osnovne higijenske navike (prilikom higijene ruku, kašljanja/kihanja)

Čaše, posuđe i druge predmete prilikom pauze za objed ne treba dijeliti s drugim osobama

Pokušati stvoriti uvjete prozračivanja prostora (korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanja u zatvorenim prostorima potrebno je što više izbjegavati)

Potrebno je osigurati učestalije čišćenje, dezinficiranje i prozračivanje sanitarnih čvorova. Osoblju koje koristi toalet potrebno je omogućiti odgovarajuću higijenu i dezinfekciju ruku

Komentirajte prvi

New Report

Close