Jedan od nekadašnjih najboljih domova zdravlja danas ‘tone’, evo i zašto

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2022. u 09:05
Foto: Pixabay

Dok se ne nađe rješenje, nedostatak osnovne primarne zdravstvene zaštite ostaje svakodnevica za tridesetak tisuća stanovnika, koji se ljeti poveća za 50.000 turista.

Stanovnici makarskog područja već duže vrijeme upozoravaju da nemaju dobru zdravstvenu zaštitu te da to postaje sve veći problem ne samo za stanovnike već i za brojne turiste koji u ljetnim mjesecima. Gradonačelnik Makarske te dio načelnika s rivijere smatraju da je jedno od rješenja izdvajanje makarskoga Doma zdravlja iz županijskog, piše HRT.

Oronuli zidovi, problemi s radom laboratorija, rendgen koji nekad radi, nekad ne – posljedice su to višegodišnje devastacije zdravstvene zaštite na području Makarske rivijere. “U Makarskom domu zdravlja nema ni primarne zdravstvene zaštite. Da biste izvadili krv trebate doći do 9 sati. Poslije se uzorci šalju u Split i tko zna kad se vraćaju, što je sramotno”, kazao je Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske.

Analize uzoraka ne rade se u Makarskoj jer na tržištu rada nema magistra biokemije, ističu u županiji. “Ako ima bilo koja zainteresirana osoba neka se javi i sutra će biti zaposlena”, kazao je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Nekad jedan od najboljih domova zdravlja u Dalmaciji, trenutačno tone. Problem zdravstva prati sve gradske vlasti unazad 20 godina. Pokušao ga je riješiti bivši gradonačelnik Jure Brkan – izdvajanjem makarskog doma zdravlja.

Proces je bio pri kraju, no lokalni izbori su ga zaustavili. Novi gradonačelnik sada želi dovršiti izdvajanje te usluge novog doma zdravlja dignuti na razinu opće bolnice. Dok se ne nađe rješenje, nedostatak osnovne primarne zdravstvene zaštite ostaje svakodnevica za tridesetak tisuća stanovnika makarske rivijere, koji se ljeti poveća za 50.000 turista.

Komentirajte prvi

New Report

Close