Jedan lanac tijekom ljeta na kopnu uopće neće raditi nedjeljom

Autor: Poslovni.hr , 27. lipanj 2023. u 10:39
Foto: Goran Stanzl/Vecernji listrrr

Podsjetimo, u tjednima u kojima je dopušten rad nedjeljom maksimalni fond radnih sati zakonom se uvećava za 15 i iznosit će 105 sati u jednom radnom tjednu.

Dio trgovina i šoping centara gotovo će čitavo ljeto ostati zatvorenih vrata, neki će raditi baš sve nedjelje dok traje turistička sezona, poslije kako koju, a neki bi bili sretni da ne rade nijednu ako neće ni njihova konkurencija… To su, naime, samo neke od posljedica izmjena i dopuna Zakona o trgovini koji 1. srpnja stupa na snagu, a njegova najvažnija i najosporavanija odredba je da trgovci, uz određene iznimke, mogu raditi svega 16 nedjelja u godini što će, s obzirom da je do kraja godine ostalo njih 27 lakše “preživjeti” nego iduće, kad će dopuštenih 16 morati rasporediti na čitavu godinu, piše Večernji list.

Ne računajući privremenu zabranu, koju je prije nekoliko godina kao mjeru za suzbijanja pandemije COVID-19 uveo Nacionalni stožer civilne zaštite – ali je neslavno završila kao jedina mjera Stožera koju je Ustavni sud proglasio neustavnom – neradna nedjelja je na tom sudu padala i 2004. i 2009. zbog prevelikog broja izuzeća određenih vrsta trgovina. Je li situacija i sada zrela za to ostaje za vidjeti. Podsjetimo, u tjednima u kojima je dopušten rad nedjeljom maksimalni fond radnih sati zakonom se uvećava za 15 i iznosit će 105 sati u jednom radnom tjednu. Od zabrane, odnosno ograničenja rada nedjeljom izuzeti su dućani unutar autobusnih i željezničkih kolodvora, aerodroma i luka unutarnje plovidbe, benzinskih pumpi, bolnica, marina, kampova i sl. Nedjeljom bez ograničenja na tržnicama (i sajmovima) mogu raditi samo OPG-i koji prodaju vlastite proizvode, isto tako i ribarnice koje prodaju vlastitu ulovljenu ili uzgojenu ribu. Obrtnici i ostali trgovci “zelenjavom” na klupama, prekupci i slično ograničavaju se na 16 nedjelja, a isto tako i i mesnice, cvjećarnice, delikatesni i ostali dućani u sklopu tržnica. Iako se prvotno planirao dopustiti rad pekarnica svih nedjelja u godini, i one smiju raditi samo 16 njih. Od 7 do 13 sati svake nedjelje dopuštena je još samo distribucija tiska na kioscima.

Iz Konzuma odgovaraju kako su plan rada svake njihove pojedine prodavaonice, bez obzira na to je li ona u Zagrebu ili u ostatku Hrvatske, prilagodili potrebama turističke sezone, blagdanima, mikrolokacijskim događanjima i drugim relevantnim čimbenicima. Stoga će najažurnije informacije o radnim vremenima svih prodavaonica, kupci kao i dosad moći pronaći na njihovoj internetskoj stranici, kao i na ulaznim vratima svake prodavaonice. Kad je u pitanju kupnja na našoj internet prodavaonici, dostava ni preuzimanje nedjeljama neće biti moguća.

Iz Spara nas zasad nisu mogli dati informacije o budućem radu njihovih trgovina nedjeljom. Iz Kauflanda su priopćili kako će sve njihove trgovine tijekom srpnja i kolovoza raditi svake nedjelje, a za dalje će nas “pravodobno izvijestiti”.

Iz Lidla kažu kako tijekom ljeta neće raditi njihove trgovine u unutrašnjosti Hrvatske – u Belom Manastiru, Bjelovaru, Čakovcu, Daruvaru, Donjem Miholjcu, Dugom Selu, Đakovu, Đurđevcu, Ivancu, Ivanić Gradu, Jastrebarskom, Karlovcu, Koprivnici, Krapini, Križevcima, Kutini, Našicama, Novoj Gradiški, Novskoj, Osijeku, Petrinji, Požegi, Samoboru, Sesvetama, Sisku, Slatini, Slavonskom Brodu, Svetoj Nedelji, Valpovu, Varaždinu, Velikoj Gorici, Vinkovcima, Virovitici, Vrbovcu, Vukovaru, Zaboku, Zagrebu, Zaprešiću i Županji. Sve ostale trgovine tijekom ljeta nastavljaju raditi nedjeljom.

Pevex će tijekom ljeta odraditi više nedjelja u svojim prodavaonicama na moru, neke će na kopnu biti zatvorene sve do kraja kolovoza. Nijedna Pevexova trgovina neće raditi zadnje dvije nedjelje u prosincu.

– Naše ćemo kupce pravovremeno obavijestiti o nadolazećim radnim nedjeljama prodavaonica Studenca. U definiranju radnog vremena prodavaonica nedjeljom, vodili smo se potrebama kupaca na svakoj lokaciji, sezonalnosti i cijelim nizom ostalih kriterija kako bi zadržali zadovoljstvo i ispunili očekivanja kupaca – rekli su iz Studenca.

Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u kaže kako će u prodavaonicama koje posluju u sklopu trgovačkih centara radne i neradne nedjelje biti usklađene s njihovim radnim vremenom, dok je raspored radnih i neradnih nedjelja prodavaonica dm-a koje ne posluju unutar trgovačkih centara finaliziran. Većina njih na obali nedjeljom će raditi tijekom ljetnih mjeseci, dok će većina prodavaonica u kontinentalnom dijelu Hrvatske raditi tijekom jeseni i zime.

– Pri tome je važno naglasiti da prodavaonice koje do sada nisu radile nedjeljom ni nakon 1. srpnja neće biti otvorene nedjeljom – rekla je Fostač-Krilčić, ističući kako su informacije o radnom vremenu pojedinih prodavaonica moći vidjeti i na ulazima te na internetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close