Geopolitička nestabilnost, nove trgovinske politike i sukobi sve više utječu na dostupnost i cijene hrane te dovode do prekida u lancu opskrbe, dok pomicanje sila na svjetskoj pozornici, kao i iznenađujuće promjene u funkcioniranju politika najmoćnijih država i brojni sukobi svih vrsta imaju sve snažnije učinke na raspoloživost i dostupnost hrane diljem svijeta.
Iako je Hrvatska država s ogromnim potencijalima u poljoprivredi i proizvodnji hrane, zbog niza strukturnih problema i niske razine produktivnosti i konkurentnosti, posljednjih godina pokazali smo izuzetnu ranjivost. Jesmo li i možemo li ostvariti prehrambenu sigurnost u slučaju značajnijih tektonskih pojava na globalnoj razini koje su sve izvjesnije?
Podatak da je Hrvatska u 2024. uvezla poljoprivrednih roba u vrijednosti većoj od 6,26 milijardi eura, te ostvarila deficit od ogromnih 2,4 milijarde eura, dokaz su da se o hrvatskoj prehrambenoj sigurnosti treba više otvoreno i stručno razgovarati te da je od izuzetne važnosti povezivanje svih dionika u sektoru kako bi se niska razina samodostatnosti promijenila.
Brojni stručnjaci, kao i strukovna udruženja poput Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca ili Hrvatske poljoprivredne komore zadnjih godina upozoravaju da smo postali izvoznici sirovina, a uvoznici skupih proizvoda dodane vrijednosti, dok nam osim proizvodnje žitarica, uljarica i još nekoliko sektora, sve ostale proizvodnje i dalje gube na snazi. Posebno se to odnosi na sektore stočarstva, proizvodnje voća i povrća, a baš tu bismo uz uz bolju organizaciju i investicije, mogli u kratkom vremenu trend okrenuti u našu korist.
Prehrambena sigurnost danas više nije samo pitanje dostupnosti sigurne hrane – ona određuje stabilnost gospodarstva, opskrbne lance i održivost resursa. Sve stroži propisi, klimatske promjene i zahtjevi potrošača traže zajednički pristup industrije, znanstvene zajednice i regulatornih tijela. Na sva ta važna pitanja vodeći stručnjaci, znanstvenici, predstavnici industrije i donositelji odluka tražit će odgovore u Osijeku 7. i 8. svibnja 2025. na Foodcooltour – konferenciji o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje.
Foodcooltour konferenciju organiziraju Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Grad Osijek i DD produkcija, uz podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Europske komisije (EK) i Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO). Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije te Osječko-baranjska županija.
“Tijekom dva dana konferencije sudionici će moći pratiti stručne panele i interaktivne sadržaje, sudjelovati u raspravama o najnovijim trendovima u prehrambenoj industriji te saznati o budućim regulativama. Među ključnim su temama geopolitički utjecaj na prehrambenu sigurnost, greenwashing, smanjenje bacanja hrane, deforestaciju, utjecaj klimatskih promjena, fake news, smanjenje soli u prehrani, oglašavanje i dizajn, kao i regulaciju nove hrane i dodataka prehrani”, ističu organizatori konferencije.
“Nalazimo se u vremenu u kojem klimatske promjene sve više negativno utječu na dostupnost resursa, visinu i kakvoću prinosa, uvjetuju ulaganja u nove tehnologije i diktiraju promjenu kultura i kultivara. S druge strane, zajedničke europske politike postavljaju visoke zahtjeve u kontekstu zelene tranzicije – očuvanja okoliša, zaustavljanja deforestacije i smanjenja emisije CO2. Pri tome ne smijemo ispustiti iz fokusa prioritet – zaštitu zdravlja ljudi osiguravanjem sigurne i kvalitetne prehrane.
Suočeni s izazovima današnjice, kada samodostatnost ključnim namirnicama postaje iznimno značajno strateško pitanje i težnja svih nacionalnih politika suvremenih država, odlučili smo za isti stol okupiti ključne aktere. HAPIH ustrajno radi i na edukaciji i podizanju svijesti građana o tome da smo svi dionici sustava sigurnosti hrane i da svojim postupcima i izborima direktno utječemo na vlastito zdravlje”, ističe Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).
Osijek nije slučajno odabran za domaćina. Grad i županija s bogatom poljoprivrednom i prehrambenom tradicijom, snažnom znanstvenom zajednicom i industrijskim potencijalom idealno se uklapaju u viziju konferencije.
“Osijek je oduvijek bio snažno povezan s poljoprivredom i prehrambenom industrijom, a Foodcooltour konferencija dodatno učvršćuje našu poziciju kao središte prijenosa znanja u ovom području. Ovaj događaj donosi mogućnost umrežavanja lokalnih proizvođača s globalnim stručnjacima, otvara prostor za nove investicije i stavlja Osijek u fokus europske prehrambene politike. Hrana nije samo industrija – ona je dio kulture, identiteta i dugoročne vizije održivog razvoja”, poručio je gradonačelnik Ivan Radić.
O važnim pitanja prehrambene sigurnosti, proizvodnje, promjena trendova u prehranim razgovarat će zastupnik u EU parlamentu Tomislav Sokol, Dragan Kovačević, dopredsjednik HGK, kao i renomiranim stručnjaci – akademik Igor Rudan, direktor Centra za globalno zdravlje Sveučilišta u Edinburghu, Matthieu Schuler, glavni izvršni direktor Francuske agencije za sigurnost hrane, okoliša i zdravlje na radu (ANSES), Barbara Gallani, voditeljica Odjela za komunikaciju i partnerstvo (ENGAGE) Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) kao i predstavnici institucija poput WHO-a, EK, Sveučilišta u Oxfordu…