Je li rješenje u kolektivnom imunitetu? Pogledajte što Capak kaže o tome

Autor: Poslovni.hr , 08. travanj 2020. u 10:11
Photo: POOL/CROPIX

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak bio je gost Novog dana N1 televizije gdje je govorio o aktualnoj situaciji s epidemijom u Hrvatskoj te odgovarao na pitanja gledatelja i čitatelja.

Je li konačno rješenje kolektivni imunitet? Može li nas kolektivni imunitet ‘spasiti’ novih mjera krajem jeseni, ako se virus vrati? Koliko je posto populacije uopće potrebno ‘kolektivni imunitet’?

Svi oni koji su u početku epidemije govorili da je rješenje kolektivni imunitet odnosno da 70-75 posto ljudi preboli ovu bolest i stekne imunitet i da će se onda onaj manji dio koji ne prebole tu bolest bili zaštićen kolektivnim imunitetom su tu teoriju napustili. Jer kao što vidite, bolest je nepredvidiva i smrtonosna. Onu smrtnost koju smo imali u Kini je gotovo dvostruka u Italiji i u brojnim drugim europskim zemljama koje imaju puno bolje zdravstvene sustave nego što to ima Kina. Znate da je Donald Trump na početku također imao taj neoliberalni stav da se tu ništa ne može dogoditi, da je to bolest blaža od gripe itd. i vidite kakvu ima sada situaciju. Sad je drastično promijenio retoriku i drastično je promijenio mjere koje provodi. Ta neoliberalna teorija o kolektivnom imunitetu je napuštena. Dakle, mi moramo provoditi mjere da smanjimo broj oboljelih i da prilagodimo zdravstveni sustav liječenju ovih najtežih slučajeva jer liječenje tih najtežih slučajeva, vidjeli ste slučaj u Italiji kad oni više nisu imali mjesta u bolnicama i nisu primali ove najteže slučajeve što je rezultiralo vrlo visokom smrtnošću. Mi smatramo da smo se dobro pripremili i da imamo dovoljno rezervi u zdravstvenom sustavu da sve teške bolesnike zbrinemo na adekvatan način i to nam je glavni cilj. Dakle, da usporimo bolest, da smanjimo broj oboljelih i da stvorimo preudvjete da primimo sve teške bolesnike u bolnički sustav i da ih liječimo najbolje što je to moguće.

Je li se pojavilo neko drugo konačno rješenje, ako smo odustali od ovoga? Dakako tu je cjepivo i lijek.

U pravu ste, kolektivni imunitet je onaj konačni. Dakle, na kraju će ipak većina preboljeti ovu bolest i tad će se stvoriti taj kolektivni imunitet, ali ukoliko se u međuvremenu ne pronađe cjepivo, pa se cjepivom stvori taj imunitet u populaciji što nije izgledno da će biti unutar godinu dana. Što znači da ako se bolest vrati najesen, ako uzme to sezonstvo što ima gripa i drugi koronavirusi što naravno nitko ne zna jer nitko ne zna kako će se virus ponašati to će biti onda to konačno rješenje stvaranje kolektivnog imuniteta bilo prirodnim putem prirodnim obolijevanjem od bolesti ili putem cjepiva, rekao je za N1.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Odjednom je bitno što politički uhljebi misle i svi se drže njihovih odluka ko Svetog pisma?? Ništa mi nije jasno…

New Report

Close